Ραγδαίες εξελίξεις για την Ελλάδα

Έκτακτο Euroworking Group για την Ελλάδα-Προς έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.

Συνεδριάζει αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης το Euro Working Group με θέμα την Ελλάδα. Την είδηση γνωστοποίησε η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ. Η ίδια χαρακτήρισε «θετικό σημάδι» τις προτάσεις που κατέθεσε η Αθήνα, ενώ από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως «ο δρόμος προς τη συμφωνία είναι ακόμα μακρύς».

Το έκτακτο Euroworking Group της Τετάρτης θεωρείται πως θα οδηγήσει σε έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα και την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της χτεσινής «μίνι» Συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο, όπου έλαβαν μέρος οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και των θεσμών, πηγές της Επιτροπής σημείωσαν ότι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι σε επίπεδο κορυφής η Ευρωζώνη και οι θεσμοί τείνουν πλέον να ομιλούν με ενιαία φωνή. Τόνιζαν επίσης ότι Μέρκελ και Ολάντ μετά τις διαδοχικές διαβουλεύσεις που είχαν με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ γνωρίζουν ξεκάθαρα τις «κόκκινες γραμμές» της κάθε πλευράς.

Με βάση αυτήν την κοινή αντίληψη αναμένεται ότι τις επόμενες ώρες θα αρχίσει να διαμορφώνεται ένα σχέδιο κοινής συμφωνίας. Κοινοτικοί παράγοντες σημείωναν ότι η χτεσινή συνάντηση αποσκοπούσε στην άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των θεσμών και στη διαμόρφωση κοινής πολιτικής γραμμής. Ως προς το πιθανό περιεχόμενο της υπό εκκόλαψη συμφωνίας παράγοντες της ευρωζώνης άφηναν να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξει μια απόφαση που θα έχει περισσότερο μεσοπρόθεσμο και λιγότερο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, αφού δε θα συμπεριλαμβάνει τελικές διευθετήσεις για το ελληνικό χρέος.

Την ώρα που οι εξελίξεις και οι διεργασίες στις διαπραγματεύσεις είναι πυρετώδεις, ο αρθρογράφος των Financial Times Peter Spiegel μεταδίδει πληροφορίες που κάνουν λόγο για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας την Παρασκευή.

Σχετικά άρθρα