Ράλι ανόδου για το Bitcoin: Επέστρεψε στα 20.000 δολάρια- Τι άλλαξε αυτή τη φορά;

pixabay.com

Το τωρινό ράλι είναι εντυπωσιακό, αλλά έχει και μια αίσθηση από τα …παλιά. Πριν από τρία χρόνια, το Bitcoin είχε φτάσει στα 20.000 δολάρια, μόνο και μόνο για να καταρρεύσει εντυπωσιακά μερικές εβδομάδες μετά, καθώς έσκαγε και ευρύτερα η φούσκα των κρυπτονομισμάτων.

των Jeff John Roberts & David Morris

Η τιμή του Bitcoin μόλις ξεπέρασε το όριο των 18.000 δολαρίων – άλλο ένα ορόσημο στην πορεία αύξησης της τιμής του κρυπτονομίσματος κατά σχεδόν 400% από τον Μάρτιο.

Το τωρινό ράλι είναι εντυπωσιακό, αλλά έχει και μια αίσθηση από τα …παλιά. Πριν από τρία χρόνια, το Bitcoin είχε φτάσει στα 20.000 δολάρια, μόνο και μόνο για να καταρρεύσει εντυπωσιακά μερικές εβδομάδες μετά, καθώς έσκαγε και ευρύτερα η φούσκα των κρυπτονομισμάτων.

Αυτή τη φορά, το όριο των 20.000 δολαρίων είναι και πάλι κοντά, και το πιθανότερο είναι το Bitcoin να το φτάσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο Ryan Selkis, ιδρυτής της εταιρείας έρευνας κρυπτονομισμάτων Messari, μας είπε ότι είναι «κατά 90% βέβαιος ότι θα φτάσει στις 20.000 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, καθώς περνάει το ένα εμπόδιο μετά το άλλο».

Ο Selkis επισημαίνει επίσης την υιοθέτηση του Bitcoin από την PayPal και θεσμικούς επενδυτές, και πιστεύει ότι η τιμή θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω τον Ιανουάριο εάν περισσότεροι fund managers αποφασίσουν να δοκιμάσουν τα κρυπτονομίσματα το 2021.

Το τωρινό ράλι είναι μια δικαίωση για τους μακροχρόνιους πιστούς του Bitcoin αλλά γεννά και το ερώτημα κατά πόσο όλο αυτό θα καταλήξει και πάλι σε κατάρρευση. Η σύντομη απάντηση είναι ότι μια κατάρρευση μπορεί να συμβεί – στοιχεία ενεργητικού που αυξάνονται κατά 400% οπωσδήποτε διορθώνονται – αλλά δεν θα είναι τόσο σοβαρή όσο την τελευταία φορά.

Η ιστορία του Bitcoin καθορίζεται από μια συνεχή αλλά μειούμενη αστάθεια. Κατά την πρώτη μεγάλη φούσκα του το 2011, το κρυπτονόμισμα αυξήθηκε στα 30 δολάρια μόνο και μόνο για να πέσει στα 2 δολάρια μερικούς μήνες μετά. Από τότε, αυξήθηκε και μειώθηκε σε διάφορες περιπτώσεις, αλλά πάντα λιγότερο δραματικά από πριν. Με άλλα λόγια, το επόμενο κραχ θα μπορούσε να πάει την τιμή στα 8.000 δολάρια και όχι στα 2.000.

Η άλλη μεγάλη διαφορά είναι ότι η τρέχουσα αισιοδοξία της αγοράς στηρίζεται σε πιο στέρεα θεμέλια. Το 2017, η φούσκα ενισχύθηκε από Αρχικές Προσφορές Νομισμάτων, όπου επιτήδειοι πουλούσαν άνευ αξίας νέα νομίσματα στο κοινό και στη συνέχεια έβαζαν τα κέρδη πίσω στο Bitcoin. Αυτή τη φορά, η στενότερη εποπτεία σημαίνει ότι το αντίστοιχο χρήμα για τέτοιες πρακτικές είναι λιγότερο εδώ γύρω ενώ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι πιο ήρεμα ως προς την προώθηση του ράλι, εφόσον υπάρχει η πολιτική, το χρηματιστήριο και ο COVID.