Ράλι στα cryptos μετά την «αποκάλυψη» της Γέλεν – Άνω των 42.000 δολαρίων το Bitcoin

Ράλι στα cryptos μετά την «αποκάλυψη» της Γέλεν – Άνω των 42.000 δολαρίων το Bitcoin
epa09018336 A bitcoin reflects in front of a monitor showing a stock barometer in Duesseldorf, Germany, 17 February 2021. For the first time, the cryptocurrency Bitcoin has exceeded the mark of 50,000 dollars. Most recently, it became known that Elon Musk, CEO of the US electric car manufacturer Tesla, is said to have invested 1.5 billion dollars in Bitcoin. In recent weeks, he had boosted Bitcoin as well as other Internet currencies with positive news via the short message service Twitter. Credit card provider MasterCard also announced that it would open its payment network to cryptocurrencies. Visa plans to help banks introduce trading with Bitcoin and other cryptocurrencies by launching software with API access. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ράλι σημειώνει τόσο το Bitcoin όσο και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα μετά τις ακούσια αποκαλυφθείσες παρατηρήσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν «περί εποικοδομητικής προσέγγισης σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της βιομηχανίας ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων». 

«Ένα προεδρικό διάταγμα για τα κρυπτονομίσματα θα «υποστηρίξει την υπεύθυνη καινοτομία», καθώς θα συντονίζει την πολιτική των ΗΠΑ με τις παρεχόμενες υπηρεσίες», είπε η Yellen σε δήλωση, η οποία ήταν προγραμματισμένη να δημοσιευτεί την Τετάρτη, αλλά δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Τρίτης.

«Σύμφωνα με το διάταγμα, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεργαστεί με διυπηρεσιακούς συναδέλφους για να συντάξει μια έκθεση για το μέλλον του χρήματος και των συστημάτων πληρωμών», πρόσθεσε η Yellen.

Σε αυτό το κλίμα, το Bitcoin ξεπέρασε τις 42.000 δολ. (+8%). Άλλα σημαντικά κρυπτονομίσματα όπως τα ETH, SOL, LUNA ακολούθησαν το παράδειγμά του.

«Με βάση τις παρατηρήσεις, οι εξελίξεις είναι θετικές για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που θα υποστηρίξουν την υπεύθυνη καινοτομία», έγραψε στο Twitter ο Cameron Winklevoss του Gemini Trust.

«Χαιρετίζω αυτήν την εποικοδομητική προσέγγιση για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων και ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους ενδιαφερόμενους για να διασφαλίσουμε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ηγέτιδα δύναμη στα κρυπτονομίσματα» πρόσθεσε.

Το πολυαναμενόμενο εκτελεστικό διάταγμα του Λευκού Οίκου που αφορά τα κρυπτονομίσματα προσέλκυσε πρόσφατα την έντονη προσοχή των επενδυτών, χάρη στην εικασία ότι οι πλούσιοι Ρώσοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν bitcoin και stablecoins για να παρακάμψουν τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται από τη Δύση. Ως εκ τούτου, αρκετοί αναλυτές ανησυχούν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα λάμβανε σκληρή στάση στον εξελισσόμενο τομέα των cryptos.

Ενώ τα σχόλια της Yellen αποκάλυψαν μια ισορροπημένη προσέγγιση, οι ανησυχίες σχετικά με τη χρήση κρυπτογράφησης για παράνομη χρηματοδότηση εξακολουθούν να υφίστανται. «Το εκτελεστικό διάταγμα θα αντιμετωπίσει τους κινδύνους που σχετίζονται με την παράνομη χρηματοδότηση, την προστασία των καταναλωτών και των επενδυτών και την πρόληψη απειλών για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ευρύτερη οικονομία», ανέφερε η διαγραμμένη πλέον δήλωση της Yellen.

Η δήλωση, με ημερομηνία 9 Μαρτίου, δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Οικονομικών το βράδυ της Τρίτης και αφαιρέθηκε λίγο μετά τη δημοσίευσή της.