Ράνια Σβορώνου: Από την Ελλάδα, στην κορυφή των γυναικών κάτω των 30 που διαμορφώνουν τις ψηφιακές εξελίξεις παγκοσμίως

Ράνια Σβορώνου: Από την Ελλάδα, στην κορυφή των γυναικών κάτω των 30 που διαμορφώνουν τις ψηφιακές εξελίξεις παγκοσμίως

Η πορεία της στην IBM, και η δράση για την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στον κόσμο της τεχνολογίας.

Το όνομά της βρέθηκε το 2018 στη λίστα Drum με τις Top 50 γυναίκες του Ηνωμένου Βασιλείου που κατέγραψαν τις υψηλότερες  επιδόσεις στον ψηφιακό τομέα, που καινοτομούν και αλλάζουν τα δεδομένα πριν από την ηλικία των 30 ετών. Πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως μια από τις TOP 100 Women in Tech UK που διαμορφώνουν το μέλλον και ήταν η μόνη Ελληνίδα στη λίστα. Έχει κερδίσει έναν σημαντικό αριθμό βραβείων και έχει επιλεγεί TopTalent IBM, ως μελλοντική ηγέτιδα, μεταξύ 2.300 επαγγελματιών της IBM στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Η Ράνια Σβορώνου, εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως Associate Design Director στην IBM iX και επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας ως ομιλήτρια σε σημαντικά φόρουμ, ενθαρρύνοντας τις νέες γυναίκες να ασχοληθούν ενεργά με την επιχειρηματικότητα.

«Υπάρχει ένα ρητό το οποίο χρησιμοποιώ συχνά και λέει ότι “Οι άνθρωποι βραβεύονται δημόσια για αυτό που δημιουργούν εδώ και χρόνια στον ιδιωτικό τους χώρο και χρόνο” και θεωρώ πως ισχύει για οποιαδήποτε δημόσια διάκριση. Η βράβευση αυτή είναι μεγάλη μου τιμή και είναι αποτέλεσμα άλλων σημαντικών διακρίσεων που προηγήθηκαν», λέει στο fortunegreece.com η Ράνια, υπογραμμίζοντας πως για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο χρειάστηκαν επανειλημμένες θυσίες από μικρή ηλικία, πολύ σκληρή δουλειά και καθοδήγηση από τους σωστούς ανθρώπους.

Από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας ασχολήθηκε με το ‘VisualDesign’, αντικείμενο το οποίο εξελίσσει διαρκώς και το κάνει με πολύ μεράκι. Ξεκίνησε ως γραφίστρια στην Αθήνα σε ένα μικρό τυπογραφείο και ο τωρινός της ρόλος στην IBM στο Λονδίνο είναι ‘Associate Design Director’. Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να απαντήσει που θα ήθελε να βρίσκεται τα επόμενα χρόνια, αλλά όπως λέει είναι σίγουρη πως θα συνεχίσει με την ίδια ζέση να βελτιώνει τις δεξιότητές της και να γίνεται καλύτερη, τόσο ως επαγγελματίας, όσο και ως άνθρωπος.

Αναζητήστε τα κατάλληλα πρότυπα

Η Ράνια παραδέχεται πως δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες στον κόσμο της τεχνολογίας και ειδικά σε ηγετικές θέσεις, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο της έλλειψης προτύπων. «Η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που χτίζεται από μικρή ηλικία. Το πρόβλημα ξεκινάει από τα σχολεία και συνεχίζει στις σπουδές και μετέπειτα στις δουλειές. Το θέμα είναι να παρθούν οι σωστές αποφάσεις και να δραστηριοποιηθούν πολλοί τομείς, όπως για παράδειγμα το εκπαιδευτικό σύστημα και η βιομηχανία της ψυχαγωγίας, και να δίνεται μεγαλύτερο βήμα στις γυναίκες της τεχνολογίας μέσα από τις ταινίες και τις διαφημίσεις που προβάλλονται, ώστε να σπάσουν τα όποια ταμπού» λέει χαρακτηριστικά.

Για εκείνη το πιο σημαντικό για έναν άνθρωπο, ανεξαρτήτως φύλου, είναι να κάνει αυτό που αγαπά και να είναι διατεθειμένος/η να ψάξει, να μάθει και να δουλέψει σκληρά. «Τίποτα δεν είναι εύκολο, πόσο μάλλον όταν προσπαθείς να διακριθείς στο χώρο της πληροφορικής. Η συμβουλή που θα έδινα σε κάποιον είναι να επιλέξει γυναίκες και άντρες που θαυμάζει στο χώρο και να επικοινωνήσει μαζί τους. Να συμμετάσχει σε ομάδες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα και να βρει άτομα που θα τον βοηθήσουν και θα πιστέψουν σε αυτόν».

Εξίσου σημαντικό εργαλείο είναι το διαδίκτυο, το οποίο προσφέρει πολλές ευκαιρίες εκμάθησης και σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς κόστος. Οι απορρίψεις και οι απογοητεύσεις είναι μέρος της διαδικασίας, αλλά όπως λέει και η Ράνια, το θέμα είναι να είναι κανείς συγκεντρωμένος και αποφασισμένος στο στόχο και όλα τα υπόλοιπα έρχονται με υπομονή και επιμονή.

Όσο για το αν η μεταχείριση στον τεχνολογικό κλάδο είναι ίση μεταξύ ανδρών και γυναικών, η Ράνια είναι κατηγορηματική. Απαντά πως όχι και εξηγεί: «Από τη μία μεριά υπάρχει η αδικία ως προς τις γυναίκες και από την άλλη έχω δει περιπτώσεις όπου γυναίκες περιμένουν πιο ήπια αντιμετώπιση λόγω φύλου όπου είναι εξίσου λάθος. Έχουμε και εμείς οι γυναίκες αντίστοιχα ευθύνη στο πώς αντιμετωπίζουμε καταστάσεις και στο πώς αντιδρούμε όταν χρειάζεται. Το θέμα είναι να υπάρχει σωστή αντιμετώπιση και να αξιολογείται ο καθένας, είτε γυναίκα, είτε άντρας απ’ το αποτέλεσμα».

Επιπρόσθετα, πολλές γυναίκες πληρώνονται λιγότερο για τον ίδιο ρόλο, ειδικά στο χώρο της τεχνολογίας. Η Ράνια παραθέτει ένα πρόσφατο γεγονός, όπου μια γυναίκα και ένας άντρας κυνήγησαν την ίδια senior θέση με τις ίδιες ικανότητες στην ίδια εταιρεία. Στη γυναίκα προσέφεραν λιγότερα χρήματα για ακριβώς τον ίδιο ρόλο. «Στο τμήμα Ανθρώπινου δυναμικού ήταν επικεφαλής επίσης γυναίκα, αυτή δηλαδή ήταν που προσέφερε τα λιγότερα χρήματα, μέχρι που κάποιος άλλος από την ηγετική ομάδα το ανέφερε και τελικά η προσφορά άλλαξε και έγινε η ίδια με του άντρα. Κοινώς, οι γυναίκες αντί να αλληλοϋποστηριζόμαστε μεταξύ μας, πολλές φορές σαμποτάρουμε η μία την άλλη» επισημαίνει.

Το να εργάζεσαι στο εξωτερικό δεν είναι εύκολη υπόθεση

Η μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκε να διαχειριστεί ήταν το ότι επανειλημμένα έπρεπε να αποδείξει πολλά παραπάνω από τους συναδέλφους της και κυρίως ότι ανήκει, σε αυτήν την πόλη και σε αυτήν την εταιρεία. «Τίποτα δε σου χαρίζεται στο εξωτερικό όταν ξεκινάς μόνη σου και ειδικά σε μητροπόλεις όπως το Λονδίνο. Είμαι πολύ περήφανη που είμαι Ελληνίδα, και δεν πιστεύω ότι αυτό μου στάθηκε ποτέ εμπόδιο. Αντιθέτως το ‘GreekSpirit’ όπως το αποκαλούν, είναι βασικό στοιχείο της επαγγελματικής μου πορείας. Ίσως για μένα να ήταν πιο εύκολο να προσαρμοστώ, καθώς σπούδασα στην Αγγλία και έχοντας δουλέψει σε διαφημιστικές εταιρείες στην Ελλάδα, οπού ξεκίνησα την πορεία μου, και οι ρυθμοί με τους οποίους έμαθα να εργάζομαι, ουσιαστικά με προετοίμασαν για το μετά».

Το να επέστρεφε στην Ελλάδα είναι μια σκέψη που κάνει συχνά, ωστόσο η επαγγελματική εγκατάσταση και τα κριτήρια επιλογής μιας χώρας έχουν να κάνουν με τη νοοτροπία, τη διάθεση και την οικονομική της δυνατότητα στο να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον εξέλιξης στον χώρο της ψηφιακής εποχής και του σχεδιασμού.  Γι’ αυτό και η Ράνια σύντομα θα μεταφερθεί μόνιμα στα κεντρικά γραφεία της ΙΒΜ στη Νέα Υόρκη, με τον πήχη να ανεβαίνει ακόμα υψηλότερα.

«Θα με χαροποιούσε κάποια στιγμή στο μέλλον να επέστρεφα στη χώρα μου και να μπορέσω να συμβάλλω, είτε σε κάποια ηγετική θέση είτε έχοντας τη δική μου εταιρεία. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε μία τάση να συνδέουμε τις ευθύνες και τις διοικητικές θέσεις κυρίως με την ηλικία και όχι με τις δυνατότητες, κάτι το οποίο δεν συναντάς συχνά στο εξωτερικό».

Digital transformation και startups

Βαδίζουμε σε ένα μέλλον όπου πλέον πρέπει να υπάρχουν νόμοι και κανόνες για το διαδίκτυο, όπου η τεχνητή νοημοσύνη και η παγκόσμια ψηφιακή ειρήνη είναι το ζητούμενο. Η Ράνια τονίζει πως  οι εταιρείες έχουν ίσως την μεγαλύτερη ευθύνη από ποτέ στο τι παράγουν στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας και του διαδικτύου. «Παρατηρούμε όλο και περισσότερες εταιρείες, παραδοσιακές στο DNA τους, να κάνουν δραστικές κινήσεις για ψηφιακή μετάβαση και είχα την ευκαιρία μέσω της δουλειάς μου να είμαι βασικό μέλος αυτής της διαδικασίας για την ΒP, όπου ήταν ο βασικός πελάτης μου τα τελευταία δύο χρόνια. Χρειάζονται πολλά για να πετύχει μία ψηφιακή τροποποίηση εταιρείας κολοσσού, αλλά κυρίως χρειάζεται χρόνος, ικανότητα προσαρμογής, αλλαγή κουλτούρας, και τα σωστά άτομα σε βασικές θέσεις».

Σχολιάζοντας, τέλος, το ελληνικό startup οικοσύστημα η Ράνια το χαρακτηρίζει ως ελπιδοφόρο και φιλόδοξο, με αρκετά καλές περιπτώσεις στο εσωτερικό του. Παρότι δεν το παρακολουθεί στενά, πιστεύει ότι είναι ένας χώρος με πολλές δυνατότητες και ταλέντα, τα οποία εάν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.