RBS: Απίθανο το σενάριο των εκλογών τώρα στην Ελλάδα

RBS: Απίθανο το σενάριο των εκλογών τώρα στην Ελλάδα
epa04645483 An exterior view of the Dutch head office of Royal Bank of Scotland at the Zuidas in Amsterdam, The Netherlands, 03 March 2015. RBS withdrew almost fully from the Netherlands. The Dutch branch of the British financial group will scrap at least 600 of the approximately 650 jobs in the country. EPA/REMKO DE WAAL

«Μην περιμένετε να υπάρξει αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πριν τον Ιούλιο» αναφέρει η τράπεζα.

Σε έκθεσή της η Royal Βank of Scotland αναφέρεται στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και προβλέπει «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων ως τις 26 Ιουνίου λόγω Βρετανίας και ένα «καυτό» καλοκαίρι έως τις 20 Ιουλίου για την Ελλάδα.

«Μην περιμένετε να υπάρξει αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πριν τον Ιούλιο, καθώς τότε και μόνο θα πεισθούν όλες οι πλευρές ότι πρέπει να κάνουν πίσω στη διαπραγματευτική τους στάση», όπως εκτιμά η τράπεζα.

Όπως αναφέρει οι διαπραγματεύσεις έχουν φορτιστεί τόσο πολύ πολιτικά που τα περιθώρια συμβιβασμού τόσο της Αθήνας όσο και των Ευρωπαίων είναι πολύ περιορισμένα. Προβλέπει ότι όπως και πέρυσι, οι διαπραγματεύσεις θα «τραβήξουν» έως ότου υπάρξει ένας μεγάλος καταλύτη, επικαλούμενη και τις σχετικές αναφορές του Τόμσεν στα περυσινά γεγονότα. Ως εκ τούτου, η RBS περιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις θα επεκταθούν έως ότου ενταθούν οι πιέσεις στη ρευστότητα της Ελλάδας, καθώς θα πλησιάζει η 20η Ιουλίου, όταν και πρέπει να πληρωθούν 2,3 δις. ευρώ στην ΕΚΤ.

Η RBS σημειώνει και μια πρόσθετη επιπλοκή. Τα πρωτοσέλιδα για τις ελληνικές διαπραγματεύσεις δεν θα βοηθήσουν στην εκστρατεία για παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. είτε σε περίπτωση συμβιβασμού, είτε σε περίπτωση εντάσεων με την ΕΕ να επιχειρεί να παρακάμψει ένα εθνικό κοινοβούλιο. Οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι πιθανό να επιχειρήσουν να αποτρέψουν τόσο μεγάλες παράπλευρες απώλειες, οπότε η RBS περιμένει «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα ως τις 26 Ιουνίου.

Ένα ακόμη σενάριο που θα επιτάχυνε τις εξελίξεις θα ήταν μια πολιτική κρίση στην Ελλάδα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να βασιστεί σε πολύ ισχνή πλειοψηφία. Ωστόσο, σημειώνει η RBS, η κοινοβουλευτική του ομάδα είναι πολύ πιο αξιόπιστη από ότι έναν χρόνο πριν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε περίπτωση νέων εκλογών, ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη και στο μισό. Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κάποιο κίνητρο να προχωρήσει σε εκλογές τώρα, έχει αποδειχθεί πολύ ικανός πολιτικός και μπορεί να ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις, υιοθετώντας ίσως μια πιο επιθετική ατζέντα, όπως έχει κάνει στο παρελθόν.

Η RBS δεν αποκλείει το σενάριο εκλογών στο β’ εξάμηνο του 2016. Οι επεισοδιακές διαπραγματεύσεις και η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την εικόνα, αυξάνοντας τις πιέσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό.