«Re-Think the past» στην Ιταλία από το Ίδρυμα Ωνάση

«Re-Think the past» στην Ιταλία από το Ίδρυμα Ωνάση

Ημερίδα σχετικά με την αλληλεπίδραση του σύγχρονου ανθρώπου με την πολιτιστική κληρονομιά, εντός του πλαισίου μιας σύγχρονης πόλης, διεξάγεται αύριο στη Ρώμη.

 

Hμερίδα με θέμα «Re-Think the past», οργανώνεται αύριο Δευτέρα στην Ρώμη, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με την έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του πανεπιστημίου «Σαπιέντσα» της Ρώμης και με την εφορία αρχαιοτήτων της Αιώνιας Πόλης.

Η ημερίδα αυτή αποτελεί συνέχεια του προγράμματος,«Οι διάλογοι των Αθηνών», οι οποίοι οργανώθηκαν με πρωτοβουλία του ιδρύματος Ωνάση και πραγματοποιήθηκαν στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 2010.

«Το σημείο εκκίνησής μας παραμένει ο σύγχρονος άνθρωπος – η πρόκληση του περιβάλλοντος πολιτισμικού του χώρου και οι φιλοδοξίες του. Είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε γέφυρες και διαλόγους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ξεφύγουν από τη σκοπιά του ακαδημαϊκού ή του αμιγώς καλλιτεχνικού κόσμου. Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι του τίτλου μας», τονίζει ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης -πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής- με αναφορά στην αυριανή πολιτιστική συνάντηση, η οποία γίνεται με την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στην Ρώμη.

Η επιλογή της Ρώμης δεν είναι τυχαία, πρόκειται για «μια εμβληματική ευρωπαϊκή πόλη, που είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ελληνικό πολιτισμό και που οδήγησε στη δημιουργία του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού», τόνισε ο κύριος Μπαμπινιώτης.

Στόχος της ημερίδας είναι να διερευνήσει ζητήματα που αφορούν την αλληλεπίδραση του σύγχρονου ανθρώπου με την πολιτιστική κληρονομιά, εντός του πλαισίου μιας σύγχρονης πόλης.

Μεταξύ των άλλων, πρόκειται να πάρουν τον λόγο ο σύμβουλος του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθηγητής Λουί Γκοντάρ, ο διευθυντής του Εθνικού Αρχείου της Ιταλίας, Εουτζένιο Λο Σάρντο, ο συγγραφέας Γιώργος Γώτης, ο έλληνας πρέσβης στην Ρώμη, Θεμιστοκλής Δεμίρης και η καθηγήτρια νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο «Σαπιέντσα», Πάολα Μαρία Μινούτσι.

Την υποστήριξή του στην όλη πρωτοβουλία προσέφερε και το τμήμα της φιλοσοφικής του πανεπιστημίου του Κασσίνο και του νότιου Λατίου.