Ρευστοποιήσεις στο χρηματιστήριο: Πόσο άσχημα είναι τα πράγματα;

Ρευστοποιήσεις στο χρηματιστήριο: Πόσο άσχημα είναι τα πράγματα;

Τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο καταρρέουν.

Από την Κίνα μέχρι τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Δευτέρα ήταν άσχημη για τους επενδυτές.

1. Πόσο άσχημα είναι τα πράγματα;

Ο δείκτης Dow έχει χάσει 400 μονάδες, που είναι σημαντική πτώση, αλλά όχι καταστροφική. Δεν συγκαταλέγεται καν μεταξύ των 10 χειρότερων ημερών διαπραγμάτευσης κατά την τελευταία δεκαετία.

Οι επενδυτές έχουν δει πολύ χειρότερα τους τελευταίους μήνες. Θυμηθείτε από τον Αύγουστο και μετά: Ο Dow σημείωσε πτώση κατά 1.000 μονάδες μετά την έναρξη των συναλλαγών μέσα σε μια μέρα και είχε δύο πραγματικά άσχημες μέρες με πτώση πάνω από 500 μονάδες.

Οι σημερινές ρευστοποιήσεις είναι η πιο σημαντική βουτιά από την 1η Σεπτεμβρίου, όταν ο Dow υποχώρησε κατά 470 μονάδες.

Το βασικό είναι τί θα συμβεί την Τρίτη. Οι μεγάλες πτώσεις συχνά ακολουθούνται από μεγάλες ανόδους.

2. Είναι αυτή μια διόρθωση; Μια αγορά σε πτώση;

Όχι ακόμα.

Οι δείκτες Dow, S&P 500 και Nasdaq είναι περίπου 7% κάτω από τα υψηλά όλων των εποχών. Πρέπει να πέσουν 10% ώστε η πτώση να θεωρηθεί διόρθωση. Και πρέπει να μειωθούν κατά 20% για να πούμε ότι η αγορά βρίσκεται σε πτωτική φάση.

Ιδού τα επίπεδα διόρθωσης για τους βασικούς δείκτες:

Ο Dow πρέπει να πέσει κάτω από τις 16.516 μονάδες για να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε διόρθωση. (Σήμερα βρίσκεται περίπου στις 17.000 μονάδες)

Ο S&P 500 πρέπει να πέσει κάτω από τις 1.921 μονάδες για να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε διόρθωση. (Σήμερα βρίσκεται περίπου στις 1.998 μονάδες).

Ο Nasdaq πρέπει να πέσει κάτω από τις 4.709 μονάδες για να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε διόρθωση. (Σήμερα βρίσκεται περίπου στις 4.870 μονάδες).

3. Τι συμβαίνει;

Η κύρια ανησυχία προέρχεται από την Κίνα. Η ημέρα ξεκίνησε με την δημοσίευση ορισμένων πραγματικά κακών στοιχείων για το μεταποιητικό τομέα της Κίνας. Είναι η πιο πρόσφατη προειδοποίηση ότι η οικονομία της Κίνας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ξέρει ακριβώς σε τί κατάσταση βρίσκεται πραγματικά η οικονομία, γιατί τα στατιστικά στοιχεία από την κινεζική κυβέρνηση είναι εμφανώς αναξιόπιστα.

Επίσης, την κατάσταση επιδείνωσε το γεγονός ότι η κύρια χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας στη Σαγκάη σταμάτησε τη διαπραγμάτευση, λόγω μεγάλης πτώσης των τιμών των μετοχών (περίπου 7%).

Σαν να μην έφτανε αυτό, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται σε αντιπαράθεση. Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για τη Μέση Ανατολή, μια περιοχή-κλειδί με πετρέλαιο. Οι τιμές του πετρελαίου είναι εξαιρετικά ασταθείς τον τελευταίο καιρό. Το αργό πετρέλαιο σήμερα βρίσκεται περίπου στα 36,50 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο έπεσε κάτω από τα 35 δολάρια στα μέσα Δεκεμβρίου, προκαλώντας πτώση στις τιμές των μετοχών.

4. Ακόμη και οι εταιρείες τεχνολογίας δέχονται πιέσεις

Μακράν οι κορυφαίες μετοχές πέρυσι ήταν των Netflix και Amazon. Ιδού η κατάσταση στον χώρο της τεχνολογίας σήμερα:
Netflix: -6,5%
Amazon: -5.5%
Apple: -1.5%

Η Netflix και η Amazon επλήγησαν όταν εμπειρογνώμονες της Wall Street δημοσίευσαν στοιχεία που φανέρωναν ότι οι μετοχές τους δεν είναι και σε τόσο καλή κατάσταση. Η Apple, όπως και πολλές μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ, επλήγησαν λόγω των πωλήσεων στην Κίνα.

5. Είναι μια καλή ημέρα για τα ομόλογα, το χρυσό και κάποιες μετοχές

Οι σύμβουλοι επενδύσεων πάντα μιλούν για τα οφέλη της διαφοροποίησης – την έννοια ότι θα πρέπει να κατέχετε κάποια ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, εκτός από μετοχές. Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πώς αυτή η φιλοσοφία μπορεί να βοηθήσει την απόδοσή των επενδύσεών σας.

Υπήρξε μεγάλη σφαγή των μετοχών, αλλά οι επενδυτές αγόραζαν ομόλογα και χρυσό, αυξάνοντας τις τιμές τους. Ο χρυσός κέρδισε 2%.

6. Μήπως αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση;

Η σύντομη απάντηση: Όχι.

Η χρηματιστηριακή αγορά δεν αντικατοπτρίζει την οικονομία. Παρότι μια επιβράδυνση στην Κίνα έχει κάποια επίπτωση στις ΗΠΑ, επειδή αμερικανικές εταιρείες όπως η Apple πωλούν προϊόντα εκεί, η συντριπτική πλειονότητα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ αποτελείται από Αμερικανούς που αγοράζουν εγχώρια προϊόντα.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εξακολουθούν να προβλέπουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα έχει ανάπτυξη περίπου 2% έως 2,5% φέτος, που είναι ένα καλό αλλά όχι άριστο επίπεδο ανάπτυξης, παρόμοιο με αυτό που είδαμε το 2015.