Ρέγκλινγκ: Εύθραυστη η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές

Ρέγκλινγκ: Εύθραυστη η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές

Ο επικεφαλής του ESM έστειλε μήνυμα επιμονής στις μεταρρυθμίσεις, ενώ συμφωνία για το χρέος «βλέπει» στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

«Η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές παραμένει εύθραυστη» προειδοποίησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα επιμονής στις μεταρρυθμίσεις έως τη λήξη του προγράμματος, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία για συμφωνία επί των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Επίσης, έκανε λόγο για ενισχυμένο πλαίσιο εποπτείας σε σχέση με άλλες χώρες που ήταν στο πρόγραμμα.

«Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σημαίνει [ότι η Ελλάδα] θα πρέπει να δείξει πλήρη δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις, αλλά ακόμα και αυτό ίσως να μην είναι αρκετό στην περίπτωση της Ελλάδας» τόνισε ο επικεφαλής του ESM, προσθέτοντας πως «η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές – λόγω παραγόντων εκτός του ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης – επηρέασε αρνητικά τα ελληνικά spreads».

«Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό είναι η συνεχιζόμενη δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις» σημείωσε.

Όσον αφορά την πορεία της αξιολόγησης, σημείωσε ότι η Ελλάδα «εργάζεται ακούραστα» για να ολοκληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα προκειμένου να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση πολύ σύντομα.

«Όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, θα εξετάσουμε το μέγεθος της τελικής εκταμίευσης, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση των ταμειακών αποθεμάτων της χώρας», τονίζοντας πως αυτό το απόθεμα «μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης και αποτελεί διαβεβαίωση για τους επενδυτές».

Ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση του ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος στη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα. «Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μπορούν να τεθούν σε ισχύ εάν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί και εάν υπάρχει ανάγκη. Οι συζητήσεις συνεχίζονται για το πώς θα διαμορφωθεί το πακέτο».

Όσον αφορά τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, δημιουργώντας έτσι δημοσιονομικό χώρο «που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με σύνεση για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της οικονομίας».

Πιο στενή η μεταμνημονιακή εποπτεία

Ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε στην εποχή μετά το τέλος του προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων.

«Το πιο σημαντικό θέμα είναι να διασφαλίσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει πρόσβαση στις αγορές και μετά την έξοδο της από το πρόγραμμα. Αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον ESM, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας» σημείωσε.

Τόνισε, δε, ότι «όπως και κάθε άλλη χώρα, η Ελλάδα θα υπόκεινται σε τακτικές επιθεωρήσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης. Ωστόσο, καθώς η Ελλάδα απαιτεί σημαντικά μεγαλύτερη ανακούφιση χρέους απ’ ό,τι κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης, το πρόγραμμα εποπτείας θα είναι πιο στενό και ολοκληρωμένο».

Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί το πρωί της Τετάρτης ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ θα έχει συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσουν όλες τις εξελίξεις στην οικονομία, λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου αναμένεται να παρθούν σημαντικές αποφάσεις για την ελληνική οικονομία.