Το αφορολόγητο ως «αντάλλαγμα» για μείωση φόρων χωρίς αλλαγή στα πλεονάσματα προτείνει ο Ρέγκλινγκ

Το αφορολόγητο ως «αντάλλαγμα» για μείωση φόρων χωρίς αλλαγή στα πλεονάσματα προτείνει ο Ρέγκλινγκ
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Klaus Regling μιλάει στο συνέδριο του Economist, με θέμα: "Η Ευρώπη: αφήνοντας πίσω την αναποφασιστικότητα", στο Λαγονήσι, κοντά στην Αθήνα, Τρίτη 16 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τη δέσμευση Σταϊκούρα για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και το 2020 γνωστοποίησε ο επικεφαλής του ESM.

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση να καταθέσει προϋπολογισμό που θα σέβεται το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έστειλε από το βήμα του Economist ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Mάλιστα αποκάλυψε ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη δεσμευτεί ως προς αυτό.

Αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε χθες με τον νέο υπουργό Οικονομικών, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως ο κ. Σταϊκούρας «με διαβεβαίωσε πως η νέα κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην επίτευξη βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και πως οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι θα τηρηθούν όταν σχεδιαστεί ο προϋπολογισμός του 2020. Αυτό είναι πολλά υποσχόμενο για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση προς αυτόν τον κοινό στόχο». Πρότεινε επίσης ως εναλλακτική για τη διατήρηση των πλεονασμάτων με παράλληλη μείωση των φόρων, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Παράλληλα τόνισε ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε «χαλάρωση» στο μεταρρυθμιστικό πεδίο. «Τους τελευταίους μήνες, εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πολιτική. Η Κομισιόν παρουσίασε την 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, που αξιολογεί τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ο ESM συμφωνεί με αυτά τα συμπεράσματα», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Όπως επισήμανε, η έκθεση συμπεραίνει πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, και πως δεν είναι διασφαλισμένη η συνέπεια ορισμένων μέτρων πολιτικής με τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους.

Ορισμένες από αυτές τις αποφάσεις, είπε, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, αναφέροντας συγκεκριμένα την υπαναχώρηση από προηγούμενες μεταρρυθμίσεις και την απόφαση για νέες αυξήσεις δαπανών, ενώ οι καθυστερούμενες οφειλές παραμένουν υψηλότερες του αναμενόμενου. Για να στηριχθεί η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα του χρέους, είναι ζωτικής σημασία σαν τηρηθεί ο συμφωνημένος δρόμος των μεταρρυθμίσεων πέραν του τέλους του προγράμματος, υπογράμμισε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την πεποίθησή του πως «η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει την ανάπτυξη κορυφαία προτεραιότητά της, διατηρώντας ταυτόχρονα το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα και καλλιεργώντας την δικαιοσύνη σε όλη την κοινωνία». Όπως επισήμανε, το δημοσιονομικό πλεόνασμα, μαζί με την ανάπτυξη, είναι οι απαραίτητες συνθήκες για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η πρώτη προτεραιότητα της χώρας πρέπει να είναι η ανάπτυξη παράλληλα με την τήρηση των δεσμεύσεων και τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Προς την κατεύθυνση των αναπτυξιακών μέτρων, ο επικεφαλής του EMΣ προτείνει τις εξής κατευθύνσεις:

Διατήρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων: Δεν πρέπει να αναιρεθούν μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων, όπως στην αγορά εργασίας. Τυχόν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, για παράδειγμα, θα πρέπει να εναρμονίζονται με τις εξελίξεις σε επίπεδο παραγωγικότητα προκειμένου να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα, δεδομένων μάλιστα των ανησυχητικών δημογραφικών προοπτικών της χώρας. Για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα απαιτούνται μέτρα που θα βελτιώσουν το οικονομικό κλίμα και θα εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον πιο φιλικό για τις επιχειρήσεις, όπως μέσω της μείωσης του χρόνου αναμονής στα δικαστήρια και της βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης.

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων: Είναι απαραίτητη σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση της κουλτούρας εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα με στόχο την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων.

Θωράκιση του τραπεζικού κλάδου: Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης και να τονωθεί η ανάπτυξη. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν σταθερό και κερδοφόρο τραπεζικό κλάδο που θα στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Εξισορρόπηση των δημοσιονομικών πολιτικών: Θα πρέπει να στοχεύουν στην επίσπευση της ανάπτυξης διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τους δημοσιονομικούς στόχους. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με μείωση του αφορολόγητου. Επιπλέον, θα πρέπει να εξασφαλιστεί δημοσιονομικός χώρος για παραγωγικές δημόσιες επενδύσεις.

Μέτρα με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα: Οι κοινωνικές παροχές θα πρέπει να επικεντρωθούν στους λιγότερο ευνοημένους, όπως οι νέοι όπου τα ποσοστά φτώχειας είναι αυξημένα.

Πρόεδρος Euroworking Group: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά μιλάμε για τα πλεονάσματα

Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η συζήτηση για τα πλεονάσματα, ήταν το μήνυμα που μετέφερε ο Χανς Φάιλμπριφ, πρόεδρος του Euroworking Group, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Για τον νέο ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα ο επικεφαλής του EWG είπε ότι είναι σε καλό δρόμο γιατί δίνει έμφαση στην ανάπτυξη. Επίσης ανέφερε ότι παραμένουν προκλήσεις, όπως τα κόκκινα δάνεια. Αλλά πλέον τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, ανέφερε.

Για το τι απαιτείται ώστε να αλλάξει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος είπε ότι το πρώτο μισό του 2018 υπήρχαν πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις για το εν λόγω θέμα. Ναι μπορούμε, αλλά πρέπει να έχουμε υψηλότερη ανάπτυξη. Αλλά δεν έχω αυτές τις ενδείξεις προς το παρόν, εξήγησε.

Έκανε σαφές ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος θα ακολουθήσουν. Όχι το ανάποδο.

Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή χώρο και κεφάλαια για να γίνει αυτό, πρόσθεσε αναφερόμενος σε αλλαγή στόχου.

Δεν ισχύει, επισήμανε, η θέση ότι η μεγάλη ανάπτυξη προκύπτει από χαμηλά πλεονάσματα. Ανήκω σε  άλλη σχολή σκέψης. Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, η απόδειξη της αξιοπιστίας και μετά οι συνομιλητές θα μπορούν ενδεχομένως να μιλήσουν για αλλαγή των στόχων.

Η μυστικότητα του EWG

Για το EWG ανέφερε ότι περιβάλλεται από έναν μυστικισμό και περιέγραψε την λειτουργία του.  Παραδέχθηκε ότι οι αποφάσεις είναι μία διαδικασία συμβιβασμού. Επισήμανε ότι το 2015 αν υπήρχαν κάμερες ίσως να μην ήταν εφικτή η λύση που δόθηκε.

Η βασική πολιτική απόφαση λαμβάνεται στο πλαίσιο του Eurogroup, πρόσθεσε.

Για το αν η Γερμανία ή κάποιο άλλο κράτος έχει πιο μεγάλη δύναμη, είπε ότι “από τη φύση της μία χώρα με 80 εκατ. κατοίκους έχει περισσότερη φωνή από μία μικρότερη χώρα. Αλλά δεν πρέπει να ισχύει κάτι τέτοιο και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Υπάρχουν άνθρωποι από μικρότερες χώρες που μπορούν πράγματι να ηγούνται των συζητήσεων. Βεβαίως όσο πιο μεγάλος είσαι, τόσο πιο πολλά πλεονεκτήματα θεωρείς ότι έχεις. Η ομάδα μου προσπαθεί να φέρει μία ισορροπία”.

Για την εμβάθυνση της ΟΝΕ επισήμανε ότι είναι δύσκολη εργασία. Πρέπει να κάνουμε όργανα όπως ο ESM δυνατά, είπε.