Ρέγκλινγκ: Υπό αυστηρή επίβλεψη η ελληνική οικονομία μετά το τέλος του προγράμματος

Ρέγκλινγκ: Υπό αυστηρή επίβλεψη η ελληνική οικονομία μετά το τέλος του προγράμματος
epa05380887 European Stability Mechanism (ESM) chief Klaus Regling makes statements to the media after his meeting with Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (not in pictured) at the Finance Ministry in Athens, Greece, 21 June 2016. The ESM approved on 17 June the release of the latest in rescue loans for Greece totaling 7.5 billion euro. EPA/PANTELIS SAITAS

Ειδικά εάν υπάρξει νέα ελάφρυνση χρέους όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ESM. 

Προς αυστηρότερη μετα-μνημονιακή επιτήρηση από ό,τι είχαν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης που εξήλθαν απο προγράμματα διάσωσης, δείχνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, συνδέοντας τη με τα μεγαλύτερα ποσά που δανείστηκε η χώρα από τους εταίρους. Ειδικά εάν υπάρξει επιπρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, οι θεσμοί θα επισκέπτοντα συχνά την Αθήνα.

«Η Ελλάδα θα βρεθεί υπό παρακολούθηση μετά το τέλος του προγράμματος, όπως και οι άλλες χώρες που βγήκαν από αυτά. [Είναι μία] φυσιολογική διαδικασία που είναι πιο σημαντική σε αυτή την περίπτωση διότι η Ελλάδα πήρε περισσότερα χρήματα από τον ESM από τις άλλες χώρες.», είπε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγνκ στον ΣΚΑΪ.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε ως πολύ καλό το γεγονός ότι οι εξελίξεις στις αγορές είναι πολύ ευνοϊκές τους τελευταίους μήνες. «Αυτό πιστεύω ότι είναι το αποτέλεσμα της καλής εφαρμογής του συμφωνημένου προγράμματος. Πέρυσι υπήρξε μια πρώτη έκδοση ομολόγου και η διαχείριση των υποχρεώσεων ήταν αρκετά επιτυχημένη», πρόσθεσε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε την πάγια ευρωπαϊκή θέση ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Μνημονίου, όμως εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τη στάση των εταίρων, λέγοντας ότι η δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα δεν έχει καμφθεί ούτε στο ελάχιστο.