Ρεκόρ 15ετίας η ανάπτυξη των supermarket το 2020 – Άγγιξε το 10%

Ρεκόρ 15ετίας η ανάπτυξη των supermarket το 2020 – Άγγιξε το 10%
Πολίτες περιμένουν στην ουρά έξω από σούπερ μάρκετ στο Ελληνικό, μετά από τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, Τρίτη 17 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Και επισήμως στο 9,7% σύμφωνα με τη Nielsen η αύξηση του τζίρου – Ανάπτυξη 10,7% για τα είδη bazaar, πάνω και από την ανάπτυξη των ταχυκίνητων κωδικών.

Με ρυθμό που άγγιξε το 10% «έτρεξαν» τα supermarket το 2020 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που επιβεβαιώνουν τη δυναμική του κλάδου εν μέσω πανδημίας αλλά και την διείσδυσή του σε όλους τους κλάδους του λιανεμπορίου αφού με διψήφιο ρυθμό έκλεισε τη χρονιά η κατηγορία των ειδών bazaar παρά το «φρένο» που έβαλαν τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης το τελευταίο δίμηνο της χρονιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Nielsen, ο συνολικός τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (αίθουσες άνω 100 τ.μ. στην ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη, συμπεριλαμβομένων και των Discounters) παρουσίασε αύξηση της τάξης του +9,7% τη χρονιά που πέρασε – συγκρίνοντας τις 52 εβδομάδες που τελειώνουν 27 Δεκεμβρίου με τις  αντίστοιχες 52 εβδομάδες του 2019.

Η ανάπτυξη αυτή, που αποτελεί την υψηλότερη ετήσια μεταβολή τουλάχιστον της τελευταίας δεκαπενταετίας, προήλθε από όλες τις υπερκατηγορίες προϊόντων. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Nielsen δείχνουν ότι τα φρέσκα/χύμα προϊόντα αυξήθηκαν κατά +7,2%, τα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα αναπτύχθηκαν κατά +10,5% ενώ εντυπωσιακή ήταν η ανάπτυξη για τα είδη bazaar στο +10,7% και παρά το γεγονός ότι για αρκετές εβδομάδες τους δύο τελευταίους μήνες του 2020 σε πολλά από αυτά τα είδη, δεν πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω πωλήσεις, λόγω των κυβερνητικών ρυθμιστικών απαγορεύσεων.

Όσο για την αύξηση των ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών, αυτή σύμφωνα με τους αναλυτές οδηγήθηκε κυρίως από τις κατηγορίες καθαρισμού και υγιεινής του σπιτιού (+18,0%), καθώς και από τα τυποποιημένα τρόφιμα και ροφήματα (+9,8%), ενώ χαμηλότερος συγκριτικά ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης για τις κατηγορίες των καλλυντικών και της ατομικής περιποίησης (+5,4%).

Στις μεγάλες σάλες ο μεγαλύτερος τζίρος

Όσον αφορά στις διαφορετικές τυπολογίες καταστημάτων, οι καταναλωτές έδειξαν προτίμηση στις μεγαλύτερες αίθουσες, λόγω της τάσης αποφυγής συνωστισμού αλλά και του διευρυμένου χαρτοφυλακίου προϊόντων τους. Έτσι τα hypermarkets (καταστήματα άνω των 2.500 τ.μ.) αναπτύχθηκαν το 2020 κατά +17,7%, τα μεγάλα supermarkets (καταστήματα 1.000 – 2.499 τ.μ.) κατά +9,8%, ενώ χαμηλότεροι ήταν οι ρυθμοί αύξησης των πωλήσεων για τις μικρότερες αίθουσες. Επίσης σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας οι πωλήσεις των supermarkets ήταν ανοδικές, με τον νομό Θεσσαλονίκης να καταγράφει την υψηλότερη ανάπτυξη (+11,8%) και την Κρήτη τη χαμηλότερη (+3,1%), επηρεαζόμενη προφανώς από τη μειωμένη τουριστική κίνηση.