Ρεκόρ χρήσης δεδομένων κινητής το «έτος της πανδημίας»

Ρεκόρ χρήσης δεδομένων κινητής το «έτος της πανδημίας»

Έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της νόσου Covid-19 τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών χάρη στην ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία τους, συνεχίζουν να μετατρέπουν την κρίση σε «ψηφιακό επιταχυντή», ενδυναμώνοντας ψηφιακά πολίτες, επιχειρήσεις και υποδομές, σύμφωνα με την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Η πανδημία του κορωνοϊού και ο περιορισμός της κίνησης των πολιτών που εφαρμόστηκε, οδήγησε σε πρωτόγνωρη αύξηση της χρήσης δεδομένων από το κινητό το 2020.

Συγκεκριμένα, το 2020 σημειώθηκε αύξηση της χρήσης δεδομένων (+65,7%), που κορυφώθηκε, μάλιστα στο 4ο τρίμηνο του 2020, ενώ τα λεπτά ομιλίας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας (+5,6%). Ωστόσο τα έσοδα του κλάδου από υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 6% σε σχέση με το 2019, κυρίως λόγω της κάθετης πτώσης της τουριστικής κίνησης.

Σύμφωνα με την ΕΕΚΤ ο κλάδος σε αυτή την ιδιαίτερη χρονιά συνέχισε να υλοποιεί το επενδυτικό του πλάνο. Οι επενδύσεις κορυφώθηκαν με τον διαγωνισμό για την απονομή φάσματος και την έλευση του 5G, εγκαινιάζοντας και για την Ελλάδα μια νέα εποχή απεριόριστων δυνατότητων συνδεσιμότητας. Ειδικότερα, συνέχισε τις μεγάλες επενδύσεις, που έφτασαν συνολικά τα 647 εκατ. ευρώ για το 2020, αναδεικνύοντας τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ως έναν από τους σημαντικότερους επενδυτικούς πυλώνες στη χώρα, που διατήρησε συνδεδεμένη την κοινωνία, παρήγαγε αξία για την οικονομία και συνέβαλε σταθερά στη μετάβασή της σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Κορύφωση των επενδύσεων αυτών ήταν τα 372 εκατ. ευρώ που διέθεσαν οι πάροχοι για άδειες φάσματος για την ανάπτυξη των δικτύων 5G (ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz). «Η Ελλάδα είναι σήμερα μεταξύ των λίγων ευρωπαϊκών χωρών που προχώρησαν σε διαγωνισμό, άμεση αδειοδότηση και λειτουργία των δικτύων 5G, γεγονός που εντάσσει τη χώρα δυναμικά στον διεθνή “ψηφιακό” χάρτη», σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΕΕΚΤ.