Ρεκόρ όλων των εποχών για τις γυναίκες CEO στη μεγαλύτερη εταιρική λίστα του κόσμου

Ρεκόρ όλων των εποχών για τις γυναίκες CEO στη μεγαλύτερη εταιρική λίστα του κόσμου
Photo: pixabay.com
Η φετινή λίστα Fortune 500 περιείχε μια ευχάριστη έκπληξη.

της Emma Hinchliffe

Ο αριθμός των γυναικών που διοικούν τις μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής έχει φτάσει σε ένα νέο επίπεδο-ρεκόρ: 37 από τις εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Fortune 500 φέτος διοικούνται από γυναίκες CEO.

Ο αριθμός των γυναικών που διευθύνουν τις εταιρείες στη λίστα Fortune 500 επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην ηγεσία των στελεχών και εταιρειών που είτε μεγεθύνονται οικονομικά και συμπεριλαμβάνονται στη λίστα για πρώτη φορά, είτε συρρικνώνονται οικονομικά και βγαίνουν εκτός λίστας. Έτσι, ενώ ο συνεχώς ασταθής αριθμός δεν συνιστά μια επιστημονική αξιολόγηση της κατάστασης που επικρατεί σχετικά με τις γυναίκες στις αμερικανικές επιχειρήσεις, παρέχει μια χρήσιμη εικόνα.

Μερικές από τις νέες προσθήκες φέτος μπήκαν στη λίστα αφού ανέλαβαν τη διοίκηση εταιρειών που βρίσκονται στη λίστα Fortune 500 από άνδρες προκάτοχους τους τον περασμένο χρόνο. Η Carol Tomé, στέλεχος για χρόνια στη Home Depot, θα ξεκινήσει τη θέση της ως διευθύνουσα σύμβουλος της UPS την 1η Ιουνίου. Η Heyward Donigan, βετεράνος στην υγειονομική περίθαλψη, έγινε διευθύνουσα σύμβουλος της Rite Aid τον Αύγουστο του 2019 – εγκαίρως για να κρατήσει την εταιρεία σε λειτουργία εν μέσω των πιέσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Αφού η Gap Inc. συνέταξε ένα σχέδιο για την απόσπαση της Old Navy σε αυτόνομη εταιρεία που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Fortune 500, η Sonia Syngal, η οποία κλήθηκε να διευθύνει αυτήν την εταιρεία, ανέλαβε τελικά τη διοίκηση ολόκληρης της μητρικής εταιρείας. Η Kristin C. Peck έγινε διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας υγείας ζώων Zoetis, με κύκλο εργασιών ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τον Ιανουάριο. Και η Jennifer Johnson ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση, την εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Franklin Resources με κύκλο εργασιών ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντικαθιστώντας τον αδερφό της τον Φεβρουάριο.

Μερικές γυναίκες από την ομάδα των 37 είναι ηγέτες εταιρειών που εισήλθαν στη λίστα Fortune 500 για πρώτη φορά φέτος (το κατώτατο όριο κύκλου εργασιών για μια εταιρεία στη λίστα ήταν 5,7 δισ. δολάρια). Σε αυτήν την ομάδα περιλαμβάνονται η Barbara R. Smith, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Business Metals με κύκλο εργασιών 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Nazzic S. Keene, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας πληροφορικής Science Applications International με κύκλο εργασιών ύψους 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ανάμεσα στις 37 γυναίκες  που απαρτίζουν αυτή τη λίστα, παρατηρείται ένα μακροχρόνιο πρόβλημα: υπάρχει μικρή φυλετική ποικιλομορφία. Μόνο τρεις από τις 37 γυναίκες  είναι μη λευκές: Η Syngal της Gap Inc., η διευθύνουσα σύμβουλος της Advanced Micro Devices, Lisa Su, και η διευθύνουσα σύμβουλος  της Yum China, Joey Wat.

Υπάρχουν μερικά γνωστά ονόματα που λείπουν από τη λίστα φέτος. Η επί οκτώ έτη διευθύνουσα σύμβουλος της IBM, Ginni Rometty, παραιτήθηκε τον Απρίλιο. Τώρα υπηρετεί ως πρόεδρος μέχρι το τέλος του 2020. Από τις 15 Ιουνίου, η Marillyn Hewson δεν θα είναι πλέον διευθύνουσα σύμβουλος της Lockheed Martin. Όταν ανέλαβε τη θέση το 2013, έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τον μεγαλύτερο κατασκευαστή όπλων των ΗΠΑ. Η διευθύνουσα σύμβουλος της KeyCorp, Beth Mooney, άφησε τη θέση της μετά από σχεδόν μια δεκαετία τον Μάιο, ενώ η Melisa Miller έμεινε μόλις πέντε μήνες ως διευθύνουσα σύμβουλος της Alliance Data Systems, με κύκλο εργασιών 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ενώ η συνολική εικόνα – οι γυναίκες διευθύνουν το 7,4% των επιχειρήσεων που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Fortune 500 – είναι σημαντική, υπάρχουν μερικές ακόμη τάσεις που αξίζει να σημειωθούν. Πολλές από αυτές τις γυναίκες βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της λίστας, όπου οι εταιρείες είναι μικρότερες. Μόνο επτά γυναίκες διευθύνουν εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Fortune 100. Η Mary Barra, διευθύνουσα σύμβουλος της General Motors με κύκλο εργασιών ύψους 137 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη.

Αρκετές γυναίκες διευθύνουσες σύμβουλοι επικεντρώνονται στο λιανικό εμπόριο, από τη Best Buy με την Corie Barry έως τα Ross Stores με την Barbara Rentler και την Laura Alber της Williams-Sonoma, ενώ η γυναικεία ηγεσία μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας στη λίστα Fortune 500 παραμένει σπάνια.