Ρεκόρ πτωχεύσεων στην ΕΕ το 2022

Ρεκόρ πτωχεύσεων στην ΕΕ το 2022
Κλειστό κατάστημα εστίασης στην ΑΘήνα , μετά από την εφαρμογή του μέτρου του κλεισίματος της εστίασης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού , Αθήνα, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το τριπλό σοκ του υψηλού ενεργειακού κόστους, του υψηλού κόστους υλικών και παραγωγής και του αυξανόμενου κόστους εργασίας έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιχειρηματίες.

Οι αιτήσεις πτώχευσης εκτινάχθηκαν πέρυσι στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφοντας υψηλό 8ετίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, οι αιτήσεις πτώχευσης των επιχειρήσεων της ΕΕ αυξήθηκε σημαντικά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 (+26,8% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο) και έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015. Ο αριθμός των αιτήσεων πτώχευσης αυξήθηκε και στα τέσσερα τρίμηνα του 2022.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη, αντανακλά την επιδείνωση των συνθηκών για πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης, αναφέρουν διεθνείς αναλυτές που προβλέπουν νέο γύρο πτωχεύσεων και το 2023 λόγω της έκρηξης του κόστους λειτουργίας.

Οι δραστηριότητες με τα μεγαλύτερα ποσοστά πτωχεύσεων ήταν οι μεταφορές και τα logistics (+72,2%), υπηρεσίες διαμονής και διατροφής (+39,4%) και εκπαίδευση, υγεία και κοινωνικές δραστηριότητες (+29,5%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε σύγκριση με το προ πανδημίας τέταρτο τρίμηνο του 2019, ο αριθμός των πτωχεύσεων το τέταρτο τρίμηνο του 2022 ήταν υψηλότερος στους περισσότερους τομείς της οικονομίας. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στον αριθμό των πτωχεύσεων, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, καταγράφηκαν στις υπηρεσίες διαμονής και σίτισης (+97,7%) και μεταφοράς και αποθήκευσης (+85,7%).

Ο αριθμός των κηρύξεων πτώχευσης το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προ πανδημίας τέταρτο τρίμηνο του 2019 ήταν χαμηλότερος μόνο σε τρεις τομείς της οικονομίας: τη βιομηχανία (-17,6%), τις κατασκευές (-9,2%) και την πληροφόρηση και επικοινωνία ( -4,0%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ταχύτητα με την οποία αυξάνεται ο αριθμός των πτωχεύσεων είναι ανησυχητική. Είναι το υψηλότερο ποσοστό χρεοκοπιών στην ΕΕ από τότε που άρχισαν να συλλέγονται δεδομένα για αυτές» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της BusinessEurope Markus J. Beyrer. Και πρόσθεσε, «πολλές πτωχεύσεις έχουν αναβληθεί τεχνητά λόγω των μέτρων στήριξης των Κυβερνήσεων στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτά τελειώνουν τώρα. Ωστόσο, οι χρεοκοπίες λόγω του τριπλού σοκ του υψηλού ενεργειακού κόστους, του υψηλού κόστους υλικών και παραγωγής και του αυξανόμενου κόστους εργασίας είναι ανησυχητικές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: