Ρεκόρ τριετίας για το πετρέλαιο, έσπασε το φράγμα των 80 δολ. το βαρέλι

Ρεκόρ τριετίας για το πετρέλαιο, έσπασε το φράγμα των 80 δολ. το βαρέλι
Photo: pixabay.com

Σημάδια επικείμενης ενεργειακής κρίσης αποτυπώνονται στην τιμή του πετρελαίου, που ξεπέρασε τα 80 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια λόγω της αρνητικής προσδοκίας πως τα αποθέματα θα «πέσουν» σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στα τέλη του 2021.

Ειδικότερα, το αργό τύπου Brent αυξήθηκε 0,8%, στα 80,19 δολ. το βαρέλι την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 στην Ασία, σημειώνοντας ρεκόρ τριετίας.

Τα τελευταία κέρδη για το Brent ήρθαν εν μέσω ενός μεγάλου ράλι στην αγορά ενέργειας, με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ Ευρώπης και Κίνας να ενισχύει τις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες.

Ένα έλλειμμα στην παγκόσμια παραγωγή φυσικού αερίου, μαζί με μια συντονισμένη προσπάθεια στην Κίνα να περιορίσει τη ρύπανση της βαριάς βιομηχανίας, αναμένεται να ωθήσει την τιμή του αργού σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς οι βιομηχανίες στρέφονται στη χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ενέργειας.

Στο μεταξύ, η Goldman Sachs ενίσχυσε την πρόβλεψη της για τις τιμές του Brent στο τέλος του έτους.Οι αναλυτές της τράπεζας αναθεώρησαν ανοδικά την εκτίμηση τους στα 90 δολ. το βαρέλι από 80 δολ. το βαρέλι, επικαλούμενοι τις επιπτώσεις από τον τυφώνα και την αύξηση της ζήτησης, ιδιαίτερα στην Ασία.