Reload Greece: Ξεκίνησε το Young Entrepreneurs Programme 2019-20 σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Κύπρο και Ελλάδα

Reload Greece: Ξεκίνησε το Young Entrepreneurs Programme 2019-20 σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Κύπρο και Ελλάδα
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με Ignite εργαστήρια, όπου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εμπνευστούν από τις ιστορίες επιτυχημένων επιχειρηματιών, να παρουσιάσουν οι ίδιοι τις ιδέες τους και να τις δουλέψουν με την υποστήριξη επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών μεντόρων του Reload Greece.

Το εκπαιδευτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα Reload Greece με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε το Young Entrepreneurs Programme 2019 – 2020 (RG YEP), ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης 3 σταδίων το οποίο εμπνέει, εκπαιδεύει και προετοιμάζει νέους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές ιδέες τους σε βιώσιμες startups. Το πρόγραμμα έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε επίδοξους επιχειρηματίες που επιθυμούν (τελειόφοιτους, μεταπτυχιακούς & ΜΒΑ φοιτητές, διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές) και νέους επαγγελματίες να αναπτύξουν επιχειρηματικές ιδέες με θετικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο στη χώρα τους.

Μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2019, κατά την πρώτη IGNITE φάση του προγράμματος, τα εργαστήρια του RG YEP λαμβάνουν χώρα σε κορυφαία πανεπιστήμια και co-working χώρους στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Σε κάθε ένα από τα Ignite εργαστήρια, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εμπνευστούν από τις ιστορίες επιτυχημένων επιχειρηματιών, να παρουσιάσουν οι ίδιοι τις ιδέες τους και να τις δουλέψουν με την υποστήριξη επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών μεντόρων του Reload Greece. Τα εργαστήρια Ignite είναι επίσης  ο κατάλληλος χώρος για εκείνους που αναζητούν νέα μέλη για την ομάδα τους, καθώς μπορούν να συνδεθούν με επαγγελματίες που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες. Ο οργανισμός δέχεται ιδέες από όλους τους τομείς με κύριο ενδιαφέρον σε αυτούς του MedTech & BioTech, AgriTech, GreenTech, FinTech, του Κατασκευαστικού, Αεροναυπηγικής  και του Τουρισμού. Έχοντας λάβει υπόψη τις ανάγκες του οικοσυστήματος, φέτος το Reload Greece έχει βελτιώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του RG YEP, αναπτύσσοντας περιεχόμενο δύο ταχυτήτων ανάλογα με το στάδιο της ιδέας της κάθε ομάδας.

Κάποια από τα RG YEP Ignite εργαστήρια έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και εκπαιδεύσει επίδοξους νέους επιχειρηματίες σε κορυφαία πανεπιστήμια και co-working χώρους στο Ηνωμένο Βασίλειο (Imperial College London, London Business School, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Central Working Manchester και Warwick Business School) και στην Κύπρο (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λευκωσία). Τον Δεκέμβριο του 2019, εργαστήρια Ignite θα πραγματοποιηθούν στο Venture Cafe στο Ρότερνταμ, στην Ολλανδία (με το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και τα πανεπιστήμια Delft, Utrecht, Leiden & Erasmus) και στην Ελλάδα (στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο ΟΚ!Thess στη Θεσσαλονίκη).

Για τα εργαστήρια που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και την Κύπρο, το Reload Greece συνεργάζεται στρατηγικά με το Athens Centre for Entrepreneurship & Innovation (ACEin), το Greentech Challenge του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Cyprus Seeds καθώς και το Alba Graduate Business School, τον εκπαιδευτικό τους συνεργάτη.

Τα δύο Ignite εργαστήρια της Ελλάδας θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη στις 10 Δεκεμβρίου και στα Ιωάννινα στις 13 Δεκεμβρίου με ομιλίες από τον Δημήτρη Μουστάκα, Co-Founder της AidPlex και την Ιλιάδα Κόθρα, Founder του Living Postcards και ομιλήτρια TEDx. Οι έμπειροι μέντορες του Reload Greece θα βοηθήσουν νέους και φιλόδοξους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις ιδέες τους κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης ACCELERATE του προγράμματος, δεκατέσσερις από τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες θα λάβουν 7 εβδομάδες 1:1 εντατικής συμβουλευτικής υποστήριξης με εξατομικευμένο μέντορινγκ και masterclasses. Οι μέντορες του Reload Greece είναι έμπειροι επιχειρηματίες και σύμβουλοι νεοφυών επιχειρήσεων, στελέχη σε διεθνείς εταιρείες όπως η GSK, BT, HSBC και BP. Κάθε μέντορας υποστηρίζει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν την εμπειρία τους, να οικοδομήσουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο και να δημιουργήσουν ένα πετυχημένο pitch deck. Οι ομάδες λαμβάνουν εξειδικευμένα μαθήματα σε θέματα δημιουργία πρωτοτύπου, κατοχύρωση πατεντών, growth hacking, οικονομικά για startups και προετοιμασία για το pitch.

Η τελική εκδήλωση PITCH θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το Σάββατο 28 Μαρτίου 2020. Οι φιναλίστ θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα σε ένα πάνελ αξιότιμων κριτών, στους μέντορές τους καθώς και σε ένα διεθνές κοινό  με σκοπό να κερδίσουν σημαντικά βραβεία.. Τα βραβεία περιλαμβάνουν ένα ταξίδι καινοτομίας και εγγυημένη  πρόσβαση στο RG Challenge20, το εντατικό 11-ημερο επιταχυντή του Reload Greece που βοηθά startups να προσελκύσουν τον πρώτο γύρο χρηματοδότησής τους.

Η νικητήρια ομάδα του RG YEP 2018-2019 ήταν η Digital Health Technologies από τον τομέα του MedTech. Η καινοτόμος startup κέρδισε το RG YEP Rising Star Award και μετά τη  συμμετοχή της στο RG Challenge19, κέρδισε το πρώτο βραβείο των κριτών. Η  Κυριακή Μιτσίου-Μπέγκ, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Συνιδρυτής της Digital Health Technologies, δήλωσε: «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και περηφάνια για τη νίκη αυτή τόσο στο RG YEP όσο και στο RG Challenge. Τα προγράμματα ήταν εξαιρετικά, πολύ ενημερωτικά και πρακτικά. Οι μέντορες ήταν εξειδικευμένοι και έμπειροι και πραγματικά με βοήθησαν να οργανώσω τις ιδέες μου και να προχωρήσω την επιχείρησή μου. Το RG YEP είναι η πόρτα για την επιτυχία, αυτό είναι το πρώτο βήμα για κάθε επιχειρηματία που θέλει να εξελίξει την ιδέα του.»

Η ομάδα Quanta Qualia με το πρότζεκτ MaGos, που έχει αναπτύξει μια καινοτόμο φορητή συσκευή αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπου-ηλεκτρονικού υπολογιστή, κέρδισε το Βραβείο Καινοτομίας, το οποίο περιελάμβανε μια περιοδεία καινοτομίας στο Cern στη Γενεύη. Ο Γρηγόρης Αγριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Quanta Qualia είπε: «Το μέντορινγκ ήταν ένα τεράστιο όφελος για εμάς και απολαύσαμε απόλυτα το τελικό pitch. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη συνολική εμπειρία. Το Reload Greece είναι μια μεγάλη σχολή επιχειρηματικής ανάπτυξης!»