Renault και Nissan έρχονται ολοένα και πιο κοντά

Renault και Nissan έρχονται ολοένα και πιο κοντά

Οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες στοχεύουν στην κατά 70% κοινή ανάπτυξη οχημάτων.

του Ντόρον Λεβίν

Πριν από 15 χρόνια, η Renault έστειλε ένα μάλλον άγνωστο στέλεχός της, ονόματι Κάρλος Γκοσν, στην Ιαπωνία, για να σουλουπώσει την Nissan Motor, που τότε βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Το κατόρθωμα της Renault διδάσκεται ακόμα στις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων παγκοσμίως.

Η επιβίωση, όμως, εν έτει 2014 απαιτεί ένα νέο σύνολο δεξιοτήτων. Και για τις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες, απαιτείται η εύρεση περισσότερων στρατηγικών εταίρων, καθώς και η καθιέρωση ενός καινοτόμου συστήματος ανάπτυξης οχημάτων.

Παρόλο που παραμένουν δύο ξεχωριστές εταιρικές οντότητες, η Renault και η Nissan έρχονται ολοένα και πιο κοντά. Η κάθε εταιρεία διαθέτει ένα μεγάλο μετοχικό μερίδιο στην άλλη, και οι δυο τους βασίζονται στον ίδιο διευθύνοντα σύμβουλο – τον Γκοσν. Το τελευταίο επεισόδιο της συνεργασίας τους είναι η πρόθεση να αναπτύσσουν από εδώ και πέρα το 70% των οχημάτων τους από κοινού, βάσει της μεθόδου CMF – Common Module Family (Οικογένειας Κοινών Στοιχείων σε ελεύθερη απόδοση).

«Πρέπει να συνεργαστούμε στα πεδία που μπορούν να οδηγήσουν σε οικονομίες κλίμακας και τις δύο εταιρείες, διατηρώντας παράλληλα τη μοναδικότητα των μοντέλων μας στα μάτια των καταναλωτών», δήλωσε ο Κρίστιαν Μαρντρούς, γενικός διευθυντής της εταιρικής συμμαχίας.

Η Volkswagen και η Toyota Motor έχουν δημιουργήσει τα δικά τους συστήματα κοινής μηχανολογίας και σχεδιασμού για την ελαχιστοποίηση του κόστους σε μοντέλα που πουλιούνται σε διαφορετικές αγορές και μεγέθη, και με διαφορετικά επίπεδα εξοπλισμού. Η Volkswagen περιγράφει ανοιχτά τη μέθοδό της, ενώ η Toyota δεν έχει αποκαλύψει κάτι.

Βάσει της μεθόδου CMF, οι βασικές κατηγορίες οχημάτων βάσει μεγέθους αναπτύσσονται σύμφωνα με κοινά μηχανολογικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης και της αρχιτεκτονικής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μερών.

Η σειρά πολυτελών οχημάτων Infiniti της Nissan έχει εξαιρεθεί από αυτή τη μέθοδο, δεδομένης της απαίτησης των καταναλωτών για ένα ξεχωριστό προϊόν πολυτελείας.

Πέρυσι, η Renault και η Nissan πούλησαν από κοινού πάνω από 8 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως.