Ρέντσι: «Καταστροφή» η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ

Ρέντσι: «Καταστροφή» η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ

Για τη συμβολή των Βρετανών στην Ευρώπη των 28 μίλησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Χάμοντ περί πιθανής αποχώρησης.

Τις χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών που παρότρυνε την κυβέρνησή του να ξεκινήσει τις ετοιμασίες για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχολίασε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.

«Αυτό θα ήταν καταστροφικό, μία καταστροφή προφανώς για την Ευρώπη, θεωρώ και για το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Ρέντσι στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως τόσο το Λονδίνο όσο και η ΕΕ ωφελούνται από την παρουσία της Βρετανίας στους 28.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της χώρας του με την ΕΕ προτού προχωρήσει σε δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής της ή μη το 2017, αν το συντηρητικό του κόμμα επανεκλεγεί τον επόμενο χρόνο.

Ο Κάμερον τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας σε μία ΕΕ που θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, αλλά έχει προειδοποιήσει ότι τα πρόσφατα ζητήματα, περιλαμβανομένου του επιπλέον 1,7 δισ ευρώ που καλείται να καταβάλει το Λονδίνο στον προϋπολογισμό της ΕΕ, έχουν καταστήσει δυσκολότερο το σενάριο της παραμονής.

«Χρειαζόμαστε ένα Ηνωμένο Βασίλειο που θα μπορεί να επενδύσει σε μία διαφορετική ιδέα για την Ευρώπη», είπε ο Ρέντσι.