Reuters: Από τον… Μάρτιο οι πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία

Reuters: Από τον… Μάρτιο οι πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία
epa08551448 A general view show European Union leader taking part in an EU summit at the European Council building in Brussels, Belgium, 17 July 2020. European Union nations leaders meet face-to-face for the first time since February to discuss plans responding to coronavirus crisis and new long-term EU budget at the special European Council on 17 and 18 July. EPA/FRANCOIS LENOIR / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται το προσχέδιο της ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής για το αποτέλεσμα που προδιαγράφεται όσον αφορά τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν και νέα μέτρα κατά της Τουρκίας στη σύνοδο του Μαρτίου εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το προσχέδιο της ανακοίνωσης από τη Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις κατά περισσότερων ατόμων και εταιρειών από την Τουρκία που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Εάν υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα προχωρήσουν σε “προσθήκη ονοµάτων”, με βάση τον κατάλογο κυρώσεων που υπάρχει ήδη από το 2019 και “εάν χρειαστεί, θα εργαστούν για την επέκταση” του πεδίου εφαρμογής, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν σε πιο στοχευμένες κυρώσεις στον κλάδο της ενέργειας της Τουρκίας, ωστόσο οι στοχευμένες αυτές κυρώσεις δεν πάνε αρκετά μακριά για την Ελλάδα και οι συζητήσεις για το προσχέδιο συνεχίζονται.