Reuters: Δεν αναμένεται να ζητηθεί αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Reuters: Δεν αναμένεται να ζητηθεί αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Σύμφωνα με πληροροφίες του πρακτορείου ειδήσεων, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος έφτασε περίπου τα 5 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα αναμένεται να μη ζητήσει αύξηση της έκτακτης παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ τις προσεχείς εβδομάδες, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες για το θέμα.

Σύμφωνα με το Reuters, η ρευστότητα των τραπεζών έχει φτάσει περίπου στα 5 δισ. ευρώ, ποσό πολύ μεγαλύτερο από το 1-2 δισ. που υπήρχαν κατά την κορύφωση της κρίσης χρέους, χάρη στις δύο αυξήσεις του ELA από την ΕΚΤ και σε έσοδα από την φορολογία και τον τουρισμό, είπε μία από τις πηγές, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες παρέμειναν κλειστές για μεγάλο μέρος του Ιουλίου, βασίζονται στην παροχή έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ για να παραμείνουν σε λειτουργία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα capital controls έχουν βάλει φρένο στις εκροές μετρητών και η αύξηση των αποθεμάτων δείχνει ότι ο ρυθμός των αναλήψεων είναι πιο αργός απ’ ό,τι αναμενόταν, γεγονός που έχει αρχίσει να εμπνέει κάποια εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Ο όγκος των εκροών μετρητών ήταν σχετικά μικρός τον Ιούλιο. Μάλιστα, υπήρξε και μια εβδομάδα, κατά την οποία σημειώθηκαν καθαρές εισροές στις τράπεζες», επισήμανε μία πηγή.

Μια άλλη πηγή εξοικειωμένη με το ελληνικό ζήτημα υπογράμμισε ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα ρευστότητας, κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να υποβληθεί αίτημα για περαιτέρω αύξηση του ορίου του ELA.

Διαβάστε ακόμη: Πόσο εκτεθειμένες είναι οι ελληνικές τράπεζες στο ευρωσύστημα