Το Reuters εκθειάζει τον Γιάννη Στουρνάρα

Το Reuters εκθειάζει τον Γιάννη Στουρνάρα

Το πρακτορείο ειδήσεων χαρακτηρίζει τον διοικητή της ΤτΕ ως «πρωταγωνιστή της οικονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας»

Ως την «αιχμή του δόρατος» για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική σταθερότητα από τη στιγμή που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών το 2012 χαρακτηρίζει το Reuters τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Σκιαγραφώντας το προφίλ του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη το πρακτορείο αναφέρει πως είναι ένας οικονομολόγος που χαίρει σεβασμού και ότι ήταν πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας, επικεφαλής του ΙΟΒΕ ενός think-tank με επιρροή και οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης, όταν η Ελλάδα προσπαθούσε να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο κ. Στουρνάρας είναι έντονος υποστηρικτής της αυστηρότερης οικονομικής ενοποίησης στη ζώνη του ευρώ, με το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών και τη διαμόρφωση χρηματοδοτικών εργαλείων για την τόνωση της ανάπτυξης.

Ακόμη, σημειώνεται πως επί υπουργίας του η Αθήνα επέστρεψε στις αγορές, τον Απρίλιο του 2014, με την έκδοση ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα ο προϋπολογισμός εμφάνισε πλεόνασμα, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία.

Τέλος, αναφέρεται πως ο ίδιος έχει υπάρξει «μαγνήτης» επικρίσεων λόγω της εφαρμογής σκληρών περικοπών στις δαπάνες κάτι που απαιτούσε το ύψους 237 δισ. ευρώ πρόγραμμα διάσωσης της τρόικας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ