Reuters: Οι πιστωτές κάνουν πίσω για το θέμα του χρέους

Reuters: Οι πιστωτές κάνουν πίσω για το θέμα του χρέους

Ευρωπαίος αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναβεβαίωσης της δήλωσης του Νοεμβρίου 2012.

Περιορισμένα εκτιμούν ότι είναι τα περιθώρια διευκόλυνσης της Αθήνας στις συνομιλίες για τη συμφωνία οι πιστωτές της Ελλάδας, εμφανίζονται όμως πρόθυμοι να επαναβεβαιώσουν τη δήλωση του Νοεμβρίου 2012 περί ετοιμότητας για αναδιάρθρωση του χρέους, όπως δήλωσε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε ότι παρά τη σκληρή στάση των περισσότερων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την πολιτική βούληση να υπάρξει «μισό βήμα εμπρός» προς την κατεύθυνση της Ελλάδας.

Οι πιθανότητες μιας συμφωνίας το Σάββατο, στο Eurogroup, είναι καλύτερη από 50%, είπε ο αξιωματούχος, αν και, όπως σημειώνει το Reuters, είναι λιγότερο βέβαιο αν το ελληνικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει μια συμφωνία.

Για να διευκολύνουν μια συμφωνία, οι πιστωτές θα μπορούσαν να επαναδιατυπώσουν την υπόσχεση του Νοεμβρίου 2012 για να βοηθήσουν να γίνει ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο με την επέκταση της διάρκειας των δανείων και ένα μορατόριουμ στις πληρωμές τόκων και μείωση των επιτοκίων.

Εάν η Ελλάδα αποδεχθεί την προσφορά, με κάποιες μικρές νέες παραχωρήσεις για να διευκολύνουν την Αθήνα, η χώρα θα μπορούσε στη συνέχεια να υπολογίζει σε χρηματοδότηση για τους επόμενους πέντε μήνες.

Αυτά τα χρήματα θα είναι συνολικά 15,3 δισεκατομμύρια από τη ζώνη του ευρώ και πιθανώς 3.5 δισεκατομμύρια ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν η Ελλάδα πληροί όλα τα μεταρρυθμιστικά ορόσημα.

Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, απέρριψε αυτήν την πρόταση για πεντάμηνη χρηματοδότηση ως «παντελώς ανεπαρκή».

Ως προς την πληρωμή το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, ακόμη και αν η Ελλάδα και οι πιστωτές της καταλήξουν σε συμφωνία το Σάββατο, ενδέχεται να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για να παράσχουν το απαιτούμενο ποσό πριν από την Τρίτη, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Εντούτοις, όπως υπογράμμισε, ακόμα και εάν χαθεί η έγκαιρη πληρωμή, αυτό θα ήταν διαχειρίσιμο εφόσον υπάρχει μία σαφής δήλωση ότι υπάρχει συμφωνία και η πληρωμή του ΔΝΤ είναι θέμα ημερών.