Reuters: Οι τράπεζες χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση ακόμη και με συμφωνία

Reuters: Οι τράπεζες χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση ακόμη και με συμφωνία

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ρευστότητα 750 εκατ. ευρώ ως τη Δευτέρα.

Ρευστότητα ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες ως την Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters. Το πρακτορείο υπολογίζει ότι οι καθημερινές εκροές από τα ATM κυμαίνονται μεταξύ 80 και 100 εκατ. ευρώ.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περίπου 10 με 14 δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων και περισσότερο χρόνο προτού ανοίξουν και πάλι, ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές την Κυριακή, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. Το ίδιο το στέλεχος υποστήριξε ότι οι τραπεζίτες είναι αισιόδοξοι ότι μπορεί να ξανανοίξουν ως το τέλος της εβδομάδας.

«Με το όριο των 60 ευρώ η ρευστότητα είναι εγγυημένη ως το βράδυ της Δευτέρας» ανέφερε. «Υπάρχει μαξιλάρι περίπου 750 εκατ. ευρώ ως τότε» πρόσθεσε. «Υπάρχει ανάγκη για περίπου 10 με 14 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια» είπε ο τραπεζίτης. «Δεδομένου του μεγέθους του σοκ που περάσαμε, οι ρυθμιστικές αρχές θα αποτιμήσουν την κατάσταση και τον αντίκτυπο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ένα stress test τον Σεπτέμβριο θα έδινε χρόνο για να ομαλοποιηθούν τα πράγματα» πρόσθεσε.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Reuters, η Αθήνα θα προσπαθήσει να αντλήσει τα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές, αλλά αν δεν τα καταφέρει, οι τράπεζες μπορεί να λάβουν ένεση κεφαλαίων από το Εργαλείο Άμεσης Ανακεφαλαιοποίησης (DRI) του ESM.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιους όρους θα επιβάλλει ο ESM ως αντάλλαγμα για τα κεφάλαια, αν και αναμένεται να περιλαμβάνει δέσμευση για μια εκτεταμένη αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας.

Ο ESM αρνήθηκε να σχολιάσει για τις επιλογές στην Ελλάδα, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι κανονισμοί για το νέο εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης είναι αυστηροί και ότι τα κεφάλαια από τους Ευρωπαίους φορολογουμένους θα δοθούν μόνο μετά από ένα «bail-in» στους πόρους της τράπεζας και μετά την συνεισφορά του εθνικού ταμείου εκκαθάρισης.

Ένα «bail-in» θα περιελάμβανε τους μετόχους και τους ομολογιούχους των τραπεζών, αλλά μπορεί να επέβαλε και κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ όπως στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν ότι μια συμφωνία την Κυριακή θα παρακινήσει την ΕΚΤ να ρίξει ρευστότητα στο σύστημα και να αυξήσει το όριο για την έκτακτη χρηματοδότηση (ELA) από τα 89 δισ. ευρώ που βρίσκεται σήμερα.

Χωρίς μια συμφωνία την Κυριακή η ΕΚΤ θα κρατήσει κλειστές τις κάνουλες της ρευστότητας και οι τράπεζες θα έρθουν αντιμέτωπες με την χρεοκοπία.

«Το πρόβλημα ρευστότητας θα λυθεί, η πρόκληση είναι η ανακεφαλαιοποίηση, η ταχύτητα με την οποία μπορούν να ανακτηθούν τα κεφάλαια» επισήμανε το τραπεζικό στέλεχος.

«Οι εκροές από τα ATM κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 80 με 100 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, αλλά υπήρξαν εισροές από τουρίστες, σουπερμάρκετ και εξαγωγείς» είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα ανανέωσε το αίτημα της για έκτακτη χρηματοδότηση 6 δισ. ευρώ.