Reuters: Νέο Eurogroup απόψε, μέσω τηλεδιάσκεψης

Reuters: Νέο Eurogroup απόψε, μέσω τηλεδιάσκεψης

Αναμένεται να αξιολογηθεί η πρόταση της Ελλάδας για νέα δανειοδότηση - Εγκρίθηκε το ελληνικό αίτημα από το Euroworking Group.

O υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμεγκνα δήλωσε ότι το Eurogroup θα ζητήσει από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αξιολογήσουν το αίτημα της Ελλάδας για μία διάσωση σήμερα, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

«Θα έχουμε μία τηλεδιάσκεψη απόψε στο επίπεδο των υπουργών του Eurogroup, για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία και να μην χάσουμε καθόλου χρόνο για να εμπλακούν οι θεσμοί που πρέπει να ασχοληθούν, κυρίως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ» είπε, σύμφωνα με το Reuters.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι είχε γνωστοποιηθεί πως τo Eurogroup δεν θα συνεδριάσει σήμερα, μετά την υποβολή του επίσημου αιτήματος από την Ελλάδα για ένα τριετές δάνειο προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, έναν οργανισμό που επιβλέπουν οι υπουργοί της Ευρωζώνης.

Όπως μετέδωσε το Mega Channel, το Euro Working Group αποδέχτηκε την ελληνική πρόταση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων χωρίς καμία επιπλοκή. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, οι διαδικασίες επισπεύδονται ενόψει του της προθεσμίας για συμφωνίας η οποία εκπνέει την Κυριακή 12 Ιουλίου.

Μετά το επίσημο αίτημα προς τον ESM το οποίο υπέβαλε σήμερα το πρωί η ελληνική κυβέρνηση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, από την θέση του προέδρου του ESM απέστειλε επίσημη επιστολή προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης του ελληνικού αιτήματος για τρίτο δάνειο που κατατέθηκε σήμερα από το νέο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο ESM ζητά από τους Θεσμούς, όπως άλλωστε ορίζει ο κανονισμός (άρθρο 13 για το οποίο έγινε αίτηση), να εξετάσουν εάν υφίστανται λόγοι για τρίτο δάνειο και αν πρέπει σε αυτό να μετάσχει το ΔΝΤ.