Reuters: Τα λόγια του «εξαφανισμένου» Τσίπρα δεν σημαίνουν τίποτα για τους πυρόπληκτους

Reuters: Τα λόγια του «εξαφανισμένου» Τσίπρα δεν σημαίνουν τίποτα για τους πυρόπληκτους
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Η πυρκαγιά στο Ματί έφερε ξανά στο προσκήνιο πολλές δεκαετίες παθογενειών του ελληνικού κράτους, σημειώνει το Reuters.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του κατηγορούνται για ανυπαρξία αλλά και για την απουσία μίας πραγματικής συγγνώμης σχετικά τα τραγικά γεγονότα, σημειώνει το δημοσίευμα στο Reuters. Ο κ. Τσίπρας επέστρεψε εσπευσμένα το βράδυ της Δευτέρας (23/7) στην Αθήνα από τη Βοσνία μόλις έγινε γνωστό το μέγεθος της φονικής πυρκαγιάς αλλά για τρεις ημέρες ήταν «εξαφανισμένος», κάτι που εξόργισε τους πολίτες.

Ακόμη, το δημοσίευμα αναφέρει δήλωση (ΣΚΑΪ) ενός 78χρονου, του οποίου το σπίτι κάηκε, «Τι σημαίνει πολιτική ευθύνη». Επιζώντες και πολιτικοί αντίπαλοι σε ένα σκηνικό οργής ζητούν παραιτήσεις αξιωματούχων για την αποτυχία να αποτραπεί η καταστροφή ενώ πληθαίνουν τα ερωτήματα για δεν πραγματοποιήθηκε εκκένωση στην πληγείσα περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές οθόνες την Παρασκευή (27/7) για να προεδρεύσει σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά την λήξη του επίσημου τριήμερου πένθους. Ο ίδιος διατείνεται, πως επέβλεπε τον συντονισμό της αντίδρασης στις καταστροφές, ανέλαβε ακέραια την «πολιτική ευθύνη» αλλά για τους πληγέντες και όσους επέζησαν από την κόλαση αυτές οι λέξεις σημαίνουν ελάχιστα, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι λέξεις είναι ωραίες … αλλά θέλω να μου πει για μένα και για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, για τους φίλους μας, έχω φτάσει στα όριά μου», ξεσπά ο ηλικιωμένος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δασική πυρκαγιά στο Μάτι αποκάλυψε τις παθογένειες πολλών δεκαετιών του ελληνικού κράτους: κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια διασκορπισμένα στην περιοχή και νομιμοποίησή τους από το ελληνικό κράτος για ψηφοθηρικούς λόγους.
Μετά την κήρυξη του τριήμερου πένθους και μέχρι την Παρασκευή (27/7) «ο αριστερός Τσίπρας ήταν αόρατος» ενώ δεν έχει γίνει γνωστό εάν επισκέφθηκε κάποιον από τους επιζώντες στα νοσοκομεία, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο πρωθυπουργός ήταν απασχολημένος, προήδρευε σε συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς, δημάρχους και γενικότερα συντόνιζε την επιχείρηση, επισημαίνει κυβερνητικός αξιωματούχος προσπαθώντας να δικαιολογήσει την τριήμερη «εξαφάνιση» Τσίπρα από τα φώτα της δημοσιότητας από το βράδυ της Δευτέρας- οπότε και δεν αναφέρθηκε σε νεκρούς- μέχρι την Παρασκευή. Πάντως δεν είναι ασυνήθιστο οι πολιτικοί στην Ελλάδα να παραμείνουν έξω από το κάδρο μετά από μια καταστροφή.

«Είναι συνηθισμένη η πρακτική ότι σε καταστάσεις αδιεξόδου, το αντικείμενο του… μίσους εξαφανίζεται», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Δημήτρης Μαύρος, προσθέτοντας ότι κανένας πολιτικός δεν θα μπορούσε να αναλάβει τον κίνδυνο να εμφανιστεί ανίσχυρος, πάνω από τις στάχτες.

Η πυρκαγιά στο Ματί έφερε ξανά στο προσκήνιο πολλές δεκαετίες παθογενειών του ελληνικού κράτους, όπου οι κυβερνήσεις νομιμοποιούν τα αυθαίρετα σπίτια για να κερδίσουν ψήφους, σημειώνει το Reuters για να μεταφέρει το εξής ερώτημα από τον Παύλο Χρηστίδη. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να κάνει δηλώσεις δεν είπε τίποτα για τους θανάτους στο Μάτι, όπου δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν στις φλόγες και πέθαναν. «Δεν γνώριζαν μέχρι τότε τι συνέβη;», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής. Την Τρίτη το πρωί ο αριθμός των νεκρών ήταν 49 άτομα.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, ενώ ο Πάνος Καμμένος εισέπραξε στο Μάτι το θυμό των επιζώντων. «Ο Τσίπρας υποσχέθηκε ότι κυβέρνησή του θα εξετάσει το τι πήγε στραβά και θα διορθώσει προηγούμενες αποτυχίες για να αποφύγει μια επαναλαμβανόμενη τραγωδία. Το αν η καταστροφή στο Μάτι θα βλάψει περαιτέρω τη δημοτικότητά του μένει να φανεί και θα κριθεί από τις ενέργειές του, ανέφεραν οι αναλυτές. Αλλά δεν είναι ασυνήθιστο οι πολιτικοί στην Ελλάδα να παραμείνουν έξω από το δημόσιο βλέμμα μετά από μια καταστροφή».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του κατηγορούνται για ανυπαρξία αλλά και για την απουσία μίας πραγματικής συγγνώμης σχετικά τα τραγικά γεγονότα, σημειώνει το δημοσίευμα.