Reuters: Την κατάργηση της τρόικας εξετάζουν οι Βρυξέλλες

Reuters: Την κατάργηση της τρόικας εξετάζουν οι Βρυξέλλες

Βασική προϋπόθεση να μην πάρει η Ελλάδα νέα δανεικά - Τι αναφέρει το δημοσίευμα για τα ανταλλάγματα που ζητούν οι δανειστές.

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταργήσουν την τρόικα σε αντάλλαγμα για την υιοθέτηση εξαετούς προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων -που θα οδηγήσουν και σε μία  μια ελεγχόμενη ροή ελάφρυνσης χρέους- από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι συζητήσεις είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, ωστόσο η πρόταση που εξετάζεται περιλαμβάνει την αντικατάσταση της τρόικας -η οποία αποτελείται από εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- από μια ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα διενεργεί ελέγχους ανά διετείς περιόδους και όχι κάθε τρεις μήνες, εάν η Ελλάδα δεν χρειαστεί νέο δανεισμό.

Σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα δεσμευτεί σε ένα εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, και όταν επιτυγχάνει τα ορόσημα που θα της έχουν τεθεί θα εξασφαλίζει ελάφρυνση χρέους με κάποια μορφή, όπως για παράδειγμα την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ισχυόντων δανείων μάλλον, παρά τη χορήγηση νέων.

Μετά την έξοδο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από τα προγράμματα στήριξης των οικονομιών τους νωρίτερα φέτος, η τρόικα συνεχίζει τις επιθεωρήσεις μόνον στις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι η Αθήνα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια

«Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα δεσμευτεί να εφαρμόσει πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων εξαετούς διάρκειας, όπου η επίτευξη των στόχων θα ανταμείβεται με ελάφρυνση του χρέους, όπως επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων, αντί για την χορήγηση νέων δανείων». Σύμφωνα με το Reuters η κατάργηση της τρόικας εξετάζεται υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει νέα δανεικά μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος στα τέλη του 2014.

«Δεν θα υπάρχει τρόικα», είπε ένας αξιωματούχος ο οποίος είναι ενήμερος για τους υπό συζήτηση σχεδιασμούς, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Θα πρέπει οι Έλληνες να αναλάβουν τις μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες θα πρέπει να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα ως τον Οκτώβριο, και κατόπιν θα υπάρξει απόφαση γι’ αυτό ως τον Δεκέμβριο για τις αρχές του 2015», είπε η πηγή αυτή.

Για την περίπτωση που υπάρξει υποτροπή, στην Ελλάδα θα χορηγηθεί μια προληπτική γραμμή πιστώσεων από την ευρωζώνη, είπε ένας δεύτερος αξιωματούχος. Εάν χρησιμοποιηθεί, θα επανέλθει η αυστηρότερη επιτήρηση.

Το ΔΝΤ παράλληλα θα συνεχίσει χωριστά το πρόγραμμα στήριξης ως το 2016, ασκώντας επιρροή στην Αθήνα.

«Ήταν λάθος το ότι δεν δόθηκε μια προληπτική γραμμή πιστώσεων στην Πορτογαλία», είπε ο ίδιος αξιωματούχος, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του προγράμματος της Λισαβόνας χωρίς να έχει συμφωνηθεί μια λύση της υστάτης προσφυγής. «Δεν μπορεί να κάνει κάποιος το ίδιο λάθος με την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Η κατάργηση της τρόικας θα σηματοδοτήσει το τέλος του μοντέλου της επιβολής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Αθήνα, που πολλοί στην Ελλάδα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέκριναν.

Μια κρίσιμη αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος της Ελλάδας θα αρχίσει με τις συνομιλίες στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει επιχειρηματολογήσει πως η μακρόχρονη αυτή διαδικασία θα έβλαπτε το κλίμα εάν γινόταν στην ελληνική πρωτεύουσα, αναφέρει το Reuters. Το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα έχει ως λέξεις κλειδιά στον τίτλο του εκφράσεις όπως «ανάπτυξη και απασχόληση», μεταφέροντας εκεί την έμφαση, παρά στις δημοσιονομικές περικοπές. Το προσχέδιό του θα καταρτιστεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Η έναρξη αυτού του εξαετούς προγράμματος θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αποσυρθεί από τη διαδικασία.

Το κρίσιμο για τους Eυρωπαίους αξιωματούχους είναι να φανεί ότι οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Ελλάδας και όχι επειδή επιβάλλονται από το εξωτερικό, επέμειναν αξιωματούχοι. Παράλληλα, το Reuters σημειώνει πως το σχέδιο αυτό θα ενίσχυε την κυβέρνηση της Ελλάδας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανόν θα εξασφάλιζε την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μετά το τέλος της θητείας του Κάρολου Παπούλια τον Μάρτιο του 2015.

Ωστόσο, για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια. Εάν η Αθήνα χρειαστεί νέο δανεισμό, για παράδειγμα για να στηρίξει τις τράπεζές της, αυτό θα απαιτούσε ένα νέο μνημόνιο. «Αν χρειαστεί περαιτέρω δανεισμός από άλλα κράτη, δεν υπάρχει ούτε ένα κοινοβούλιο στην Ευρώπη που θα τον ενέκρινε», είπε η ευρωπαϊκή πηγή.

Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε πως ελπίζουν ότι μπορεί να αποφευχθεί ένα νέο πακέτο στήριξης. «Δεν θέλουμε νέο πρόγραμμα λιτότητας. Δεν θέλουμε άλλα χρήματα», είπε ένα στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Reuters.

«Είμαστε δεσμευμένοι στις μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν θα θέλαμε να έχουμε ένα μαχαίρι στο λαιμό, διότι αυτό πλήττει την προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων», είπε ο ίδιος Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος και πρόσθεσε πως η ιδέα της ελάφρυνσης χρέους κατά στάδια θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα, αρκεί ο μηχανισμός αξιολόγησης να μην έχει «καμιά ομοιότητα» με αυτόν της τρόικας.

Οι βασικές επιλογές για την ελάφρυνση χρέους οι οποίες εξετάζονται είναι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού ή η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Αυτοί οι όροι πάντως θα ισχύσουν μόνον για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει κράτη της Ευρωζώνης, που ανέρχονται περίπου στο μισό ποσό του ελληνικού χρέους. Τα δάνεια της ΕΚΤ ή του ΔΝΤ δεν θα επηρεαστούν.

«Υπάρχει μεγάλη διαφορά αν έχεις 30 χρόνια για την αποπληρωμή ή 50», εξήγησε ένας αξιωματούχος.

Οι σχεδιασμοί αυτοί, έναντι των οποίων σύμφωνα με το Reuters, διάκειται ευνοϊκά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, θα γίνονταν επίσης ευνοϊκά δεκτοί από τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα.

Η ώρα των αποφάσεων αναμένεται ότι θα έλθει αργότερο εντός του έτους, σύμφωνα με έναν Eυρωπαίο αξιωματούχο. «Το Φθινόπωρο θα είναι καυτό», προέβλεψε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη:

Η κυβέρνηση περιμένει 2,7 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σαμαράς: «Στην Ελλάδα αποφύγαμε ότι δεν απέφυγε η Αργεντινή»

Ραντεβού στο Παρίσι με την τρόικα για την αξιολόγηση «740 ενεργειών»