Reuters: Το «ημερολόγιο» μιας οικογένειας που αντιμετωπίζει τη λιμοκτονία στη Γάζα
- 24/05/2025, 10:43
- SHARE

Η Μερβάτ Χιτζάζι και τα εννέα παιδιά της δεν έφαγαν τίποτα την Πέμπτη, εκτός από το υποβαθμισμένο μωρό της που έφαγε ένα φακελάκι φυστικοβούτυρο.
«Ντρέπομαι πολύ που δεν μπορώ να ταΐσω τα παιδιά μου», είπε η Χιτζάζι στο Reuters από τη σκηνή τους, που βρίσκεται ανάμεσα στα ερείπια της πόλης της Γάζα. «Κλαίω τη νύχτα όταν κλαίει το μωρό μου και πονάει το στομάχι του από την πείνα».
Η εξάχρονη Ζάχα δεν μπορεί να κοιμηθεί λόγω των βομβαρδισμών του Ισραήλ.
«Ξυπνάει τρομοκρατημένη, τρέμοντας, και μετά θυμάται ότι δεν έφαγε και πεινάει. Την ξανακοιμίζω, υποσχόμενη ότι θα της δώσω φαγητό το πρωί. Φυσικά, λέω ψέματα».
Η 38χρονη Χιτζάζι διηγήθηκε μια φρικτή εβδομάδα.
Κυριακή, 18 Μαΐου: Η οικογένειά της έλαβε περίπου μισό κιλό μαγειρεμένες φακές από μια κοινοτική κουζίνα που λειτουργεί μια φιλανθρωπική οργάνωση, το μισό από το ποσό που θα χρησιμοποιούσε κανονικά για ένα γεύμα.
Δευτέρα: Μια τοπική ομάδα βοήθειας μοίραζε λαχανικά στο στρατόπεδο, αλλά δεν έφταναν για όλους και η οικογένεια της Χιτζάζι δεν πήρε τίποτα. Η 14χρονη κόρη της, Μένα, πήγε στην κοινοτική κουζίνα και επέστρεψε με μια μικρή ποσότητα μαγειρεμένης πατάτας.
Όλοι ήταν πεινασμένοι, οπότε χόρτασαν πίνοντας νερό.
Τρίτη: Η οικογένεια έλαβε περίπου μισό κιλό μαγειρεμένα ζυμαρικά από την κουζίνα. Μια κόρη έλαβε επίσης φαλάφελ από έναν θείο που ζούσε κοντά.
Τετάρτη: Μια σχετικά καλή μέρα. Έλαβαν ένα μπολ ρύζι με φακές στην κοινοτική κουζίνα. Δεν ήταν καθόλου αρκετό, αλλά η Μένα επέστρεψε και τους παρακάλεσε και τελικά της έδωσαν δύο άλλα μικρά πιάτα.
«Είναι σκληρή και συνεχίζει να τους κλαίει μέχρι να της δώσουν».
Πέμπτη: η κουζίνα ήταν κλειστή, η οικογένεια δεν μπόρεσε να μάθει γιατί. Δεν είχαν τίποτα να φάνε εκτός από το σακουλάκι φιστίκια για την 11 μηνών Λάμα, που έλαβαν από μια κλινική ως συμπλήρωμα διατροφής, επειδή το γάλα για μωρά έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
«Δεν έχω αρκετό γάλα για να την ταΐσω, γιατί σχεδόν δεν τρώω», είπε η Χιτζάζι, της οποίας ο σύζυγος σκοτώθηκε στις αρχές του πολέμου, ενώ πήγαινε με το ποδήλατο να πάρει φαγητό από μια κουζίνα φιλανθρωπικού ιδρύματος.
Η δεινή κατάσταση των Χιτζάζι είναι μια εικόνα της δυστυχίας που μαστίζει τον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας.
Το Ισραήλ βομβαρδίζει και πολιορκεί τη Γάζα από τότε που η Χαμάς, η οργάνωση που κυβερνά την περιοχή, εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον ισραηλινών συνοριακών κοινοτήτων στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Οι ισραηλινές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι υπάρχει αρκετή τροφή στη Γάζα για να τροφοδοτήσει τον πληθυσμό και κατηγορούν τη Χαμάς ότι κλέβει τη βοήθεια για να τροφοδοτήσει τους μαχητές της και να διατηρήσει τον έλεγχο του εδάφους, μια κατηγορία που η οργάνωση αρνείται.
Αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ άρχισε να επιτρέπει την είσοδο ορισμένων τροφίμων στο έδαφος για πρώτη φορά από τις 2 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένου αλευριού και παιδικών τροφών, αλλά δηλώνει ότι σύντομα θα αρχίσει να λειτουργεί ένα νέο σύστημα που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και διαχειρίζεται ιδιωτικές εταιρείες.
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει κέντρα διανομής σε περιοχές που ελέγχονται από ισραηλινές δυνάμεις, ένα σχέδιο που έχουν επικρίνει ο ΟΗΕ και οι οργανώσεις παροχής βοήθειας, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκτοπισμό του πληθυσμού και ότι η βοήθεια πρέπει να διανέμεται μέσω των υφιστάμενων δικτύων.
Η Χιτζάζι είπε ότι η οικογένειά της δεν έχει δει ακόμη κανένα σημάδι της νέας βοήθειας και ότι είναι καταβεβλημένη από την ανησυχία για το μωρό της, τη Λάμα, που ζύγιζε 5 κιλά όταν την ζύγισαν την περασμένη εβδομάδα. Αυτό είναι περίπου το μισό του μέσου όρου για ένα υγιές κορίτσι ενός έτους, σύμφωνα με τα διαγράμματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Αυτή την εβδομάδα, η οικογένεια είχε, το πολύ, ένα γεύμα την ημέρα να μοιραστεί, πρόσθεσε η μητέρα.
Ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το ποσό της βοήθειας που προτείνει να επιτρέψει η Ισραήλ στη Γάζα είναι «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τις ανάγκες.
Η σκηνή που μοιράζονται η Χιτζάζι και τα παιδιά της είναι μεγάλη και ορθογώνια, με μια φωτογραφία του νεκρού συζύγου και πατέρα τους Μοχάμεντ να κρέμεται σε μια πλευρά, πάνω από ένα λεπτό στρώμα και μερικά σχεδόν άδεια βάζα και πλαστικά μπολ στοιβαγμένα.
Η οικογένεια κατάγεται από την περιοχή Σαμπρά της πόλης της Γάζα, στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όπου επικεντρώθηκε η πρώτη επίθεση του Ισραήλ. Αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την περιοχή την ημέρα που σκοτώθηκε ο Μοχάμεντ, στις 17 Νοεμβρίου 2023.
Πήγαν νότια, στην κεντρική περιοχή της Γάζας, στο Ντεϊρ αλ-Μπαλάχ, όπου αρχικά έμειναν με συγγενείς και στη συνέχεια μετακόμισαν σε καταυλισμό για εκτοπισμένους. Επέστρεψαν στην πόλη της Γάζας μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Ιανουάριο, αλλά το σπίτι τους είχε υποστεί ζημιές και τώρα ζουν σε καταυλισμό για εκτοπισμένους.
Η πείνα τους κάνει όλους ατονικούς, είπε η Χιτζάζι, και συχνά δεν έχουν αρκετή ενέργεια ούτε για να καθαρίσουν τη σκηνή τους. Όταν το Reuters επισκέφθηκε το στρατόπεδο, μερικά από τα παιδιά ήταν ξαπλωμένα σιωπηλά στο πάτωμα.
Ωστόσο, έχουν ακόμα δουλειές να κάνουν.
Η Μένα συχνά στέλνεται να περιμένει στην ουρά για το φαγητό. Φτάνει πάνω από μία ώρα πριν ανοίξει, γνωρίζοντας ότι αλλιώς δεν θα έχει καμία πιθανότητα να πάρει φαγητό, και συχνά περιμένει άλλη μία ώρα μέχρι να την εξυπηρετήσουν, είπε η Χιτζάζι.
Τις ημέρες που δεν έρχεται βυτιοφόρο να φέρει νερό στο τμήμα του καταυλισμού όπου βρίσκονται, ο Μουσταφά, 15 ετών, και ο Αλί, 13 ετών, πρέπει να περπατούν μέχρι μια βρύση σε άλλη περιοχή και να κουβαλούν βαριά πλαστικά δοχεία πίσω στη σκηνή – μια δουλειά που γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από την πείνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Αυστραλία: Αυξάνονται οι νεκροί από τις πλημμύρες, καταστράφηκα τουλάχιστον 10.000 κατοικίες
- Φοροδιαφυγή: Καλοκαίρι με drones, μυστικούς ελέγχους και «τουρίστες-εφοριακούς»
Πηγή: reuters.com