Reuters : Η Τρόικα δέχεται τα 5 δισ. για τις τράπεζες

Reuters : Η Τρόικα δέχεται τα 5 δισ. για τις τράπεζες

Την εκτίμηση Προβόπολου φέρεται να υιοθετεί η Τρόικα: Στο 8% θα μειωθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας.

Ο έλεγχος της «υγείας» των μεγάλων ελληνικών τραπεζών θα αποκαλύψει έλλειμμα κεφαλαίου ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, καθώς η Τρόικα δέχθηκε ένα χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε σχέση με τα προηγούμενα stress tests, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

H TτΕ θα συζητήσει τα stress tests για την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς, την Eurobank και την Attica Bank με την Τρόικα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την επόμενη εβδομάδα. Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες αναμένεται να χρειαστούν περίπου 5 δισ. ευρώ σε επιπλέον κεφάλαια, όπως αναφέρει το Reuters, κοντά στο κάτω μέρος των εκτιμήσεων που κυμαίνονταν μεταξύ των 4,5 και των 15 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση, που βασίζεται σε στοιχεία που δίδονται από την Τράπεζα της Ελλάδας σε καθεμία από τις τέσσερις τράπεζες, υπόκειται σε έγκριση από την Τρόικα.

ΤτΕ: Στα 5,5 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές αναγκές των τραπεζών

Σε μια ένδειξη ότι οι δύο πλευρές συγκλίνουν στο κεφαλαιακό έλλειμμα, η Τρόικα έχει αποδεχθεί έναν χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στα stress test, έτσι ώστε να εναρμονισθεί με ότι ισχύει στις ευρωπαϊκές τράπεζες. «Η Τρόικα έχει συμφωνήσει σε δείκτη Core Tier 1 της τάξης του 8% στο βασικό σενάριο», δήλωσε στο Reuters τραπεζίτης που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες.

Η Τρόικα ήθελε τον δείκτη στο 9%, ίδιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στον πρώτο γύρο των stress tests το 2012 .

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr