Reuters: Βραδυφλεγής βόμβα για τις ελληνικές τράπεζες ο τουρισμός – Ορόσημο το καλοκαίρι του 2020

Reuters: Βραδυφλεγής βόμβα για τις ελληνικές τράπεζες ο τουρισμός – Ορόσημο το καλοκαίρι του 2020
Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι 25% των δανείων προς τον τουριστικό τομέα είναι πλέον μη εξυπηρετούμενο.

Βραδυφλεγή βόμβα αποτελεί για τις ελληνικές τράπεζες ο τουρισμός, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, που υποστηρίζει πως το φετινό καλοκαίρι θα αποτελέσει καταλύτη είτε θετικών είτε αρνητικών εξελίξεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ροδίτης πλοηγός φέρι μποτ Πάρης Κάκας δεν θα μπορέσει να αντέξει οικονομικά άλλο ένα καλοκαίρι όπως αυτό το 2020. Η πανδημία τον έκανε να χάσει εκατομμύρια.

«Όταν η τράπεζα ζητήσει τα δάνεια που μας έδωσε, θα πούμε ‘‘μας συγχωρείτε, αλλά δεν έχουμε’’».

Ο Πάρης Κάκας αγωνιά για τη επιστροφή των τουριστών, κάτι που αποτελεί σημαντικό διακύβευμα και για τις ελληνικές τράπεζες, που εξακολουθούν να καταγραφούν αρνητικά ρεκόρ σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, παρά τα προγράμματα εξυγίανσης των ισολογισμών τους.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα ποντάρει για τη σωτηρία της στο φετινό καλοκαίρι, ενώ οι τράπεζες εύχονται να πάνε όλα καλά ώστε να μην έρθουν αντιμέτωπες με νέο κύμα αθετήσεων πληρωμών που θα πλήξουν βάναυσα την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους.

Τι αναφέρει η ΤτΕ

Η Ρόδος προσείλκυσε 2,4 εκατομμύρια τουρίστες το 2019, ωστόσο έκτοτε είναι άδεια.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι 25% των δανείων προς τον τουριστικό τομέα, το οποίο με τη σειρά του αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της συνολικής οικονομίας, είναι πλέον μη εξυπηρετούμενο.

«Πέρυσι, ουσιαστικά, σταματήσαμε να πληρώνουμε», είπε ο Κάκας, του οποίου η εταιρεία Sea Dreams είδε τα έσοδά της να καταρρέουν λόγω πανδημίας. Ενώ τα δεδομένα για τα δάνεια ανά οικονομικό τομέα είναι ασαφή, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Μάνος Κονσόλας δήλωσε στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) στον τουριστικό κλάδο ανήλθαν σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και παρά την εκκαθάριση NPL δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν συσσωρευθεί από την κρίση του χρέους, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν τα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 47,4 δισεκατομμύρια ευρώ (58 δισεκατομμύρια δολάρια) NPL ή 30,2% των χαρτοφυλακίων τους – 10 φορές περισσότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ .

Μόλις 4 δισ. έσοδα από τον τουρισμό

Η κυβέρνηση άντλησε περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και υποσχέθηκε να αποσύρει τη στήριξη σταδιακά, αλλά η τουριστική βιομηχανία πρέπει να επιστρέψει…

Μετά από μια δεκαετία ανάπτυξης, το 2020 ήταν η χειρότερή της χρονιά με μόλις 7 εκατομμύρια επισκέπτες, σε σύγκριση με 33 εκατομμύρια το 2019. Ο τομέας έφερε έσοδα 4 δισεκατομμυρίων ευρώ – λιγότερο από το ένα τέταρτο των 18 δισεκατομμυρίων του 2019. Φέτος, λόγω των εμβολίων, οι αρχές υπολογίζουν τα τουριστικά έσοδα να φτάσουν στο 40% των επιπέδων του 2019.

«Εκείνοι που είχαν προβλήματα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά την περίοδο άνθησης του 2018 και του 2019 έχουν ελάχιστες πιθανότητες να ανακάμψουν φέτος», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Νικόλαος Μαγγίνας.

Την ίδια στιγμη, ενώ η αποπληρωμή των επισφαλών δανείων έχει προχωρήσει ομαλότερα από ό, τι αναμενόταν στην ΕΕ, ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Andrea Enria προειδοποίησε τις ελληνικές τράπεζες ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και πως γενικά ενδέχεται να υποτιμούν τους κινδύνους.