Richemont: «Στολίδι» για την αγορά πολυτελείας παρά την κόπωση του κλάδου

Richemont: «Στολίδι» για την αγορά πολυτελείας παρά την κόπωση του κλάδου
25 March 2025, Bavaria, Munich: The logo and lettering of the Cartier brand can be seen on the facade of a company store in Maximilianstraße, an exclusive shopping street in Munich (Bavaria), on March 25, 2025. Cartier is a French jewelry and watch company owned by the Swiss luxury goods group Richemont. Many international retailers have a branch in Munich's Maximilianstrasse. Photo: Matthias Balk/dpa (Photo by MATTHIAS BALK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Παρά την υποχώρηση της ζήτησης για πολυτελή είδη, τα κοσμήματα υψηλής ποιότητας της Richemont εξακολουθούν να προσελκύουν τους εύπορους καταναλωτές του πλανήτη, κρατώντας τον ελβετικό όμιλο στην κορυφή των πωλήσεων – την ώρα που οι ρολογάδες βλέπουν τις ενδείξεις να πέφτουν.

Ενώ ο κλάδος των ειδών πολυτελείας περνά μια περίοδο επιβράδυνσης, η ελβετική Richemont αποδεικνύει ότι τα κοσμήματα αντέχουν. Οι οίκοι Cartier, Van Cleef & Arpels και Buccellati συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενα πόθου για την παγκόσμια ελίτ, την ώρα που άλλοι μεγάλοι παίκτες –όπως η LVMH– βλέπουν τη ζήτηση να διολισθαίνει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ομίλου για το τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού έτους, οι πωλήσεις στο τμήμα «Jewellery Maisons» ενισχύθηκαν κατά 11%, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν αύξηση 8%, καθιστώντας το δυνατό χαρτί της Richemont. Όπως αναφέρει ο Luca Solca, επικεφαλής του τομέα πολυτελείας στην Bernstein, «οι μάρκες κοσμημάτων της Richemont βρίσκονται πραγματικά στην κορυφή της καταναλωτικής προτίμησης».

Στον αντίποδα, ο τομέας ρολογιών αποδείχθηκε ευάλωτος. Οι πωλήσεις των Specialized Watchmakers, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Piaget και Roger Dubuis, υποχώρησαν κατά 13% λόγω αδυναμίας της αγοράς στην Κίνα – μια αγορά που επηρεάζει καταλυτικά τις επιδόσεις του κλάδου. Αντίστοιχα, και η LVMH είδε τις πωλήσεις στα ρολόγια και κοσμήματα να παραμένουν στάσιμες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τον Solca, η διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών είναι θεμελιώδης: τα κοσμήματα αγοράζονται συχνότερα και έχουν γίνει σχετικώς πιο προσιτά απ’ ό,τι οι επώνυμες τσάντες, δίνοντας στην κατηγορία προβάδισμα.

Ωστόσο, παρά τη θετική τάση στα κοσμήματα, η Richemont δεν είναι άτρωτη. Ο υψηλός δείκτης εξάρτησης από τις διεθνείς αγορές την καθιστά ευάλωτη σε παράγοντες όπως η ανατίμηση του ελβετικού φράγκου, η άνοδος της τιμής του χρυσού και οι μεταβαλλόμενοι δασμοί. Παρόλα αυτά, η διοίκηση του ομίλου δηλώνει ότι δεν προτίθεται να επιβάλει αυξήσεις τιμών που δεν μπορεί να υποστηρίξει η αγορά, σε αντίθεση με άλλες εταιρείες του χώρου.

«Η επιχείρηση εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τον κλάδο των κοσμημάτων της και ελπίζει ότι η ισχύς των εμπορικών σημάτων της σε αυτόν τον τομέα θα την υποστηρίξει», αναφέρει ο Russ Mold, διευθυντής επενδύσεων στην AJ Bell.

Με τις πωλήσεις στα κοσμήματα να αντέχουν και τις ρολογοποιίες να υποχωρούν, η Richemont δείχνει να μετατοπίζει το κέντρο βάρους της – στοιχηματίζοντας ότι το διαχρονικό μπρίο των κοσμημάτων της θα συνεχίσει να λάμπει και σε μια περίοδο αβεβαιότητας για την παγκόσμια πολυτέλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: