Ρίχνουν τους τόνους ΗΠΑ και Γαλλία για την NSA

Ρίχνουν τους τόνους ΗΠΑ και Γαλλία για την NSA

Μετά τις αρχικές αντιδράσεις για τις παρακολουθήσεις εκατομμυρίων Γάλλων, διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο «στενών συμμάχων».

Η χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδα Le Monde σχετικά με τις παρακολουθήσεις της NSA στη Γαλλία, με βάση στοιχεία που διέρρευσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η NSA πραγματοποίησε 70,3 εκατ. εγγραφές τηλεφωνικών επικοινωνιών Γάλλων υπηκόων μόνο στο διάστημα 10 Δεκεμβρίου 2012 και 8 Ιανουαρίου 2013.

Η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ δήλωσε ότι «το Παρίσι ζητεί εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον» έπειτα από τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών στη Γαλλία, ωστόσο πρόσθεσε ότι πρέπει να αποφευχθεί «μία κλιμάκωση».

Μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2 , η κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το σημαντικότερο είναι «η προετοιμασία που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει την οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων», αλλά επίσης και να δοθούν εξηγήσεις από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γαλλία: «Σοκ» για κατασκοπευτικές δραστηριότητες της NSA

«Οφείλουμε να έχουμε μία σχέση αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ εταίρων, ακόμη περισσότερο μεταξύ συμμάχων, η σχέση που έχουμε είναι ιδιαίτερα στενή. Αλλά, στην περίπτωση αυτή, η εμπιστοσύνη δοκιμάσθηκε», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του ο Λοράν Φαμπιούς επανέλαβε σήμερα στον Τζον Κέρι ότι η Γαλλία ζητεί «εξηγήσεις» για τις «απαράδεκτες» πρακτικές της κατασκοπείας μεταξύ εταίρων «που πρέπει να σταματήσουν», κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον αμερικανό ομόλογό του στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα το πρωί.

«Η Γαλλία είναι ένας από τους πιο παλιούς συμμάχους μας σε παγκόσμιο επίπεδο και έχω μια ιδιαίτερα στενή σχέση συνεργασίας με τον Λοράν Φαμπιούς», απάντησε ο Κέρι.

«Θα έχουμε διμερείς συζητήσεις, μεταξύ αυτών και με τους Γάλλους εταίρους μας, για να διευθετηθούν τα ζητήματα αυτά», πρόσθεσε ο ίδιος κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι. «Οι ΗΠΑ αναθεωρούν τη στιγμή αυτή τον τρόπο συλλογής των πληροφοριών. Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην προστασία του ιδιωτικού βίου και της ασφάλειας των πολιτών μας», επεσήμανε ο Κέρι.