Το ρίσκο Τσίπρα για τη μεσαία τάξη θέλει να αναδείξει η Ν.Δ

Το ρίσκο Τσίπρα για τη μεσαία τάξη θέλει να αναδείξει η Ν.Δ

Πόλεμος για τη φορολογία των ακινήτων προκειμένου οι νοικοκυραίοι να μη φύγουν προς ΣΥΡΙΖΑ.

Της Βίκυς Σαμαρά

Ο πόλεμος που ξεκίνησε από χθες η Νέα Δημοκρατία κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη φορολογία ακινήτων έχει συγκεκριμένο πολιτικό στόχο και δη τη μεσαία τάξη.

Ο ΕΝΦΙΑ αποτέλεσε τη βασική «πληγή» για τη Ν.Δ, καθώς χτύπησε τη ραχοκοκκαλιά των ψηφοφόρων της και έφερε τη γαλάζια βάση σε ιδεολογική σύγχυση. Οι νεοδημοκράτες βλέποντας τη δική τους παράταξη να φορολογεί την ακίνητη περιουσία και το ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζεται το…. δικαίωμα στην ιδιοκτησία, ενδέχεται να σαγηνευτούν από την υπόσχεση κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, που είναι σαφώς πιο προωθημένη από τη μείωση του εντός του 2015 που εξήγγειλε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν τον κίνδυνο περαιτέρω κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων, καθώς οι φορολογούμενοι θα προτιμήσουν να καθυστερήσουν την πληρωμή αναμένοντας είτε την κατάργηση είτε τη μείωση (ή τελοσπάντων να δουν τι εν τέλει θα συμβεί).

Το κυριότερο όμως πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τη Ν.Δ είναι να διαχειριστεί την οργή των νοικοκυραίων για τη φορολογική πολιτική, η οποία ενδιαφέρει τη μέση ελληνική οικογένεια πιο άμεσα από την τύχη των εικόνων ή το έμβλημα του twitter.

Στόχος είναι να επιστρέψουν οι αναποφάσιστοι που κάποτε ανήκαν στο χώρο της Ν.Δ ή τουλάχιστον να μη φύγουν προς το ΣΥΡΙΖΑ. Η δεξαμενή των αναποφάσιστων άλλωστε ξεπερνά σύμφωνα με όλες τις έρευνες στο 10% και η συμπεριφορά της στις 25 Ιανουαρίου μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα.

Οι εισηγήσεις για αναστροφή στο κέντρο που κατατέθηκαν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, δε σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι η ρητορική της ορθοδοξίας και οι αναφορές στο μεταναστευτικό θα εγκαταλειφθούν, καθώς πεποίθηση του κ.Σαμαρά και των συνεργατών του είναι πως υπάρχουν ακόμη δυνατότητες συσπείρωσης εκ δεξιών.

Το γεγονός ότι ο κ.Τσίπρας προχθές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χθες απέφυγαν να διευκρινίσουν ποιο ακριβώς είναι το όριο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που θα φορολογηθεί, έγινε πάντως βούτυρο στο ψωμί της Συγγρού, η οποία διαπιστώνει πως η στρατηγική του φόβου δεν επαρκεί και αναζητεί πιο «πρακτικά» θέματα της καθημερινότητας για να συσπειρώσει ψηφοφόρους.

Πηγή: news247.gr