Ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων: Πού βρισκόμαστε και πού πάμε;

Ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων: Πού βρισκόμαστε και πού πάμε;
(FILES) This file photo taken on November 20, 2017 shows gold plated souvenir Bitcoin coins arranged for a photograph in London. - Bitcoin plunged below 39,000 USD for the first time in more than three months on May 19, 2021 after China said cryptocurrencies would not be allowed in transactions and warned investors against speculative trading in them, despite the country powering most of the world's mining. (Photo by Justin TALLIS / AFP) Photo: AFP
Θα αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες τα ψηφιακά νομίσματα;

Στις αρχές Μαρτίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε το πολυαναμενόμενο εκτελεστικό διάταγμα για τη διασφάλιση της υπεύθυνης ανάπτυξης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, μια αναγνώριση υψηλού προφίλ των δυνατοτήτων του κλάδου των κρυπτονομισμάτων.

Αυτό το εκτελεστικό διάταγμα υποχρεώνει τον Λευκό Οίκο να συμμετάσχει στην έρευνα για τα κρυπτονομίσματα και να δεσμεύσει τμήματα σε όλο τον κρατικό μηχανισμό για να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Περιγράφει επίσης μια «προσέγγιση από το σύνολο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κινδύνων και την αξιοποίηση των πιθανών οφελών των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και της υποκείμενης τεχνολογίας τους».

Σύμφωνα με το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Κοινοπραξίας Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Jeremy Alliare, «το εκτελεστικό διάταγμα ορίζει πρωτοβουλίες για τη διερεύνηση και τη συμμετοχή στην εποικοδομητική επίλυση προβλημάτων γύρω από γνωστούς κινδύνους που υπάρχουν με το παλαιού τύπου χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον νέο κόσμο του Web 3».

Αυτή η διερεύνηση, πρόσθεσε ο Allaire, θα καλύπτει τους τομείς για το «απόρρητο, την ασφάλεια, την χρηματοοικονομική ένταξη, την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα για το δολάριο των ΗΠΑ» και πολλά άλλα.

Ο Λευκός Οίκος πρόκειται να κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια για τη ρύθμιση του κλάδου των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όμως δεδομένου του μεγέθους και της ανάπτυξης του κλάδου, αυτή η ώθηση δεν αναμένεται να έρθει αρκετά σύντομα.

Σήμερα, υπάρχουν 18.142 κρυπτονομίσματα, 460 ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων ανέρχεται σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Κάθε 24 ώρες, πωλούνται κρυπτονομίσματα αξίας 91 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα περισσότερα από αυτά Bitcoin ή Ethereum.

Καθώς το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα συνδέεται με το αναπτυσσόμενο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων, η αυξανόμενη διασυνδεσιμότητα εγείρει ανησυχίες για δευτερογενείς επιπτώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συστημική σταθερότητα. Νωρίτερα φέτος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσίευσε στοιχεία που υποδεικνύουν μια συσχέτιση μεταξύ του Bitcoin και του S&P 500. Αυτό εγείρει φόβους για αλληλεπίδραση του επενδυτικού κλίματος μεταξύ του χρηματιστηρίου και των κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο για το Παγκόσμιο Μέλλον για τα Κρυπτονομίσματα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, δεν υπάρχει διεθνώς συντονισμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα – αν και οι διεθνείς φορείς εργάζονται για την αξιολόγηση των κινδύνων και τις κατάλληλες πολιτικές απαντήσεις στην ανερχόμενη χρήση των κρυπτονομισμάτων.

Ενώ ορισμένες χώρες, όπως η Ινδία, έχουν τροποποιήσει τους υπάρχοντες νόμους, άλλες, όπως το Λιχτενστάιν, έχουν προτείνει μοντέλα «κατά περίπτωση». Μια άλλη προσέγγιση, που φαίνεται να υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προτείνει τη σύσταση εντελώς νέων ρυθμιστικών αρχών για την αντιμετώπιση του κλάδου με ολοκληρωμένο τρόπο.

Για μια πραγματικά παγκόσμια συντονισμένη προσέγγιση, οι χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να συνεργαστούν, αξιοποιώντας βέλτιστες πρακτικές και διδάγματα ο ένας από τον άλλο. Εκτός από τις αξιολογήσεις κινδύνου και τη θέσπιση κοινών προτύπων, υπάρχει επίσης επιτακτική ανάγκη να αξιοποιηθεί η ίδια η τεχνολογία για την ανάπτυξη κατάλληλων για τον σκοπό και ολοκληρωμένων λύσεων, μέσω της συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

Το εκτελεστικό διάταγμα του Λευκού Οίκου είναι ένα αξιοσημείωτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών. Μια παγκόσμια συντονισμένη προσέγγιση, που θα περιλαμβάνει διεθνή συνεργασία γύρω από το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα, θα είναι οικονομικά βέλτιστη, θα προστατεύει τους καταναλωτές και θα αποτρέπει την κατάχρηση των κρυπτονομισμάτων για παράνομες δραστηριότητες.