Roche: Ανέπτυξε τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό- Πότε ξεκινά πωλήσεις και τι υπόσχεται

Roche: Ανέπτυξε τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό- Πότε ξεκινά πωλήσεις και τι υπόσχεται
epa05764584 The logo of the pharmaceutical company Roche pictured during the annual balance press conference in Basel, Switzerland, 01 February 2017. Roche has increased its renvenue in 2016 by 7 percent to 9.73 billion Swiss francs. EPA/ALEXANDRA WEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αρχές Μαΐου ο ελβετικός όμιλος θα παρουσιάσει το προϊόν και δηλώνει έτοιμη για παραγωγή εκατομμυρίων. Υπόσχεται εξέταση εντός 18 λεπτών μέσω της συσκευής «cobas e».

Ο φαρμακευτικός όμιλος Roche έχει αναπτύξει ένα τεστ αντισωμάτων για την Covid-19 και θα αρχίσει τις πωλήσεις αρχές Μαΐου, προσθέτοντας έτσι ένα ακόμα εργαλείο στη διάγνωση το οποίο είναι απαραίτητο για την προσπάθεια άρσης περιοριστικών μέτρων.

Το τεστ θα ελέγχει δείγματα αίματος για αντισώματα και θα δείχνει εάν κάποιος έχει μολυνθεί από τον ιό, σημείωσε η ελβετική εταιρεία, η οποία εκτιμά πως η μηνιαία παραγωγή θα μπορεί να φτάσει σε υψηλό διψήφιο νούμερο εκατομμυρίων έως τον Ιούνιο. «Δουλεύουμε 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα», τόνισε σύμφωνα με το Bloomberg ο Thomas Schinecker επικεφαλής του τμήματος διαγνωστικών του ομίλου.

Τα τεστ αντισωμάτων είναι κρίσιμα για να εντοπιστούν αυτοί που έχουν περάσει τον ιό, χωρίς μάλιστα να το γνωρίζουν και να φανεί η πραγματική εικόνα της πανδημίας.

Δεκάδες μικρότερες εταιρείες σε Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική έχουν παρουσιάσει ανάλογα τεστ ή αξιολογούν τέτοια προϊόντα, και τα οποία ποικίλουν: άλλα απαιτούν σημαντική εργαστηριακή προσπάθεια, ενώ άλλα μπορούν να γίνουν από το σπίτι. Η ακρίβειά τους όμως δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί. Χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία και η Τσεχία παρήγγειλαν μεγάλες ποσότητες των πρώτων τέτοιων τεστ για να παραδεχτούν αργότερα ότι δεν ήταν αξιόπιστα.

Η Roche δηλώνει ότι σκοπεύει να έχει έτοιμο το τεστ αρχές Μαΐου σε χώρες που αποδέχονται το ευρωπαϊκό σήμα CE και ότι συνεργάζεται με την αρμόδια αμερικανική αρχή ώστε να πάρει έγκριση για επείγουσα χρήση. Σκοπεύει να δημοσιοποιήσει στοιχεία για την αξιοπιστία των τεστ λίγο πριν το επίσημο λανσάρισμα.

Τα τεστ θα είναι διαθέσιμα σε νοσοκομεία και εργαστήρια τα οποία διαθέτουν την συσκευή της Roche «cobas e», ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα που μπορεί να δώσει 300 αποτελέσματα ανά ώρα. Σύμφωνα με την εταιρεία κάθε τεστ θα απαιτεί 18 λεπτά.