Ρόδη Κράτσα: Οι προκρατήσεις για την τουριστική σεζόν του 2022 ξεπερνούν τα επίπεδα του 2019

Ρόδη Κράτσα: Οι προκρατήσεις για την τουριστική σεζόν του 2022 ξεπερνούν τα επίπεδα του 2019
Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, μιλά στο Fortune Greece για την πορεία του τουρισμού και τις προοπτικές της νέας χρονιάς.

Ψηφιακός μετασχηματισμός, αειφορία, έργα υποδομών αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και προσέλκυση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών αποτελούν το μείγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν τα νησιά του Ιονίου προκειμένου να προσελκύσουν ποιοτικούς τουρίστες υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων.

Η Ρόδη Κράτσα, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και Πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναλύει στο Fortune Greece το πώς η ελληνική τουριστική βιομηχανία θα ανέβει επίπεδο διατηρώντας τις καλές επιδόσεις των προηγούμενων ετών. Άλλωστε ο πόλεμος των τιμών από τη γειτονική Τουρκία, η μετάλλαξη Όμικρον και η ανάκαμψη αγορών, όπως η Ισπανία, εντείνουν τον ανταγωνισμό και απαιτούν προσεκτικές κινήσεις.

Ως τέως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κα Κράτσα σχολιάζει παράλληλα τη στρατηγική που ακολούθησε η ΕΕ σε ότι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, αναγνωρίζοντας πως η Γηραιά Ήπειρος, όχι μόνο βρέθηκε απροετοίμαστη, αλλά καθυστέρησε πολύ να λάβει μέτρα.

Κα Κράτσα, ο απολογισμός για τον ελληνικό τουρισμό ήταν θετικός, γεγονός που δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για την τουριστική σεζόν του 2022. Ωστόσο, η νέα μετάλλαξη “Όμικρον” έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία και αρκετές αγορές κλείνουν και πάλι τα σύνορά τους. Από τις συνομιλίες που έχετε με θεσμικούς στην ΕΕ, ποιο είναι το feedback που παίρνετε; Πόσο πιθανό είναι το σενάριο να βασιστούμε αποκλειστικά στον εγχώριο τουρισμό;

Ο τουρισμός είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την εξέλιξη της πανδημίας και γι’ αυτό οι επιδόσεις του είναι αβέβαιες και για το 2022, όπως επισημαίνουν όλοι οι τουριστικοί παράγοντες και οργανισμοί. Βέβαια, ξεκινάμε σήμερα από θετικό σημείο γιατί αυτό που έχουμε εισπράξει από τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις για την Ελλάδα και για τα Ιόνια Νησιά ιδιαίτερα, είναι οι δυναμικές προοπτικές του, με τις προκρατήσεις να ξεπερνούν τα επίπεδα του 2019. Αποδείξαμε ότι είμαστε ανθεκτικοί στην κρίση του κορωνοϊού, προσαρμόσιμοι στα νέα δεδομένα της πανδημίας, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, με τουριστική συνείδηση και υπευθυνότητα. Και αυτά έχουν μεγάλη ανταπόκριση στη διεθνή αγορά, αλλά ο δρόμος προς την απρόσκοπτη ανάπτυξη έχει κι άλλα εμπόδια, όπως η διαφαινόμενη αύξηση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες. Όσο για τον εσωτερικό τουρισμό, είμαι η πρώτη που τον «κυνήγησα» γιατί είχε απομακρυνθεί από τα νησιά μας. Κάναμε στοχευμένη καμπάνια στην Ελλάδα και αυτό απέδωσε. Αποτελεί μια τόνωση και μάλιστα, για όλες τις εποχές, αλλά δεν μπορεί βέβαια να καλύψει τα κενά της παγκόσμιας αγοράς που δημιουργεί η πανδημία.

Ως τέως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θεωρείτε ότι η ΕΕ χειρίστηκε ορθά το θέμα της πανδημίας; Πώς πρέπει να κινηθεί από εδώ και πέρα;

Η Ε.Ε. βρέθηκε απροετοίμαστη όχι μόνο λόγω των χρονοβόρων αποφάσεων που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της, αλλά και λόγω του ότι η αρμοδιότητα της Υγείας ανήκει στα κράτη-μέλη της, εξ ου και η σχετική καθυστέρηση για την ανάλογη προμήθεια των εμβολίων που παρατηρήθηκε στην αρχή. Ο απολογισμός, όμως, είναι θετικός σήμερα κυρίως για τις γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις που πήρε για τη στήριξη της οικονομίας και των εργαζόμενων, όπως και τη δημιουργία δομών Υγείας. Η ευελιξία στη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων που ενέκρινε, έδωσε στο εθνικό και περιφερειακό επίπεδο τη δυνατότητα πρωτοφανώς να επιδοτήσουμε επιχειρήσεις, να αναλάβουμε τις μισθοδοσίες του επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού που προσελήφθη στα νοσοκομεία μας λόγω Covid19 κλπ. Και βέβαια το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί «ιστορικό» βήμα για την Ε.Ε. Ελπίζω ν’ ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερη συνοχή και κοινή αντιμετώπιση μεταξύ των Ευρωπαίων των κρίσεων σε παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι τουριστικές επιδόσεις μιας χώρας αξιολογούνται βάσει και των επιδόσεων των ανταγωνιστών. Έπειτα από μια δύσκολη χρονιά, η Ισπανία, αλλά και η Τουρκία, που λόγω της πτώσης της λίρας είναι ιδιαίτερα ελκυστική, ανακάμπτουν. Λαμβάνοντας αυτό ως δεδομένο, πώς το ελληνικό τουριστικό προϊόν μπορεί να διαφοροποιηθεί κερδίζοντας μεγαλύτερο μερίδιο της τουριστικής πίτας;

Το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, ήδη, εξελίσσεται ποιοτικά και αυτό αποδίδει καρπούς. Οι δυνατότητές του είναι τεράστιες, αλλά και οι ανάγκες επίσης. Αφενός απαιτούνται υποδομές, όπως πχ μαρίνες και τουριστικά καταφύγια, αφετέρου καινοτομία, φαντασία και επαγγελματισμός από επιχειρηματίες και εργαζόμενους για ν’ αξιοποιήσουμε ελκυστικά τον τεράστιο πλούτο που διαθέτουμε από τη φύση, την ιστορία, τον άυλο και υλικό πολιτισμό μας. Ο ανταγωνισμός είναι δυνατός, εντός κι εκτός Ευρώπης και συνεχώς νέων προορισμών. Ο πόλεμος των τιμών γίνεται σκληρός, κυρίως από την Τουρκία. Πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα τιμών και υπηρεσιών του ελκυστικότερου από τους ανταγωνιστές μας προϊόντος.

Ποιο είναι το αφήγημα πάνω στο οποίο θα βασίσει τη στρατηγική της η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προκειμένου να προσελκύσει υψηλότερου επιπέδου τουρίστες;

Μια σύγχρονη Περιφέρεια και με διακριτή ταυτότητα είναι ο στόχος μας με ορίζοντα το 2030. Αυτό σημαίνει αφενός αναβάθμιση των βασικών υποδομών, οδικών, λιμενικών, δομών Υγείας και διαχείρισης απορριμμάτων και αφετέρου δημιουργία μιας ξεχωριστής ατμόσφαιρας, το «πνεύμα του Ιονίου – Ionian Spirit». Θα βασίζεται στην ασφαλή γεωπολιτική μας θέση, στη συνάντησή μας με μεγάλους πολιτισμούς (Ενετοί, Γάλλοι, Άγγλοι) στον ρου της Ιστορίας, στην αρμονία μεταξύ της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και της γραφικότητας του τοπίου, στους χαρισματικούς ανθρώπους μας, στην ιδιαίτερη γαστρονομία, στη μουσική και την ποίηση, στο δέσιμο μεταξύ μεγάλων και μικρών νησιών, στο αποτύπωμα του μύθου του Οδυσσέα σε όλα τα νησιά μας επιστρέφοντας στην Ιθάκη και τόσα άλλα. Παράλληλα προωθούμε την έλξη οπτικοακουστικών παραγωγών στα νησιά μας με τη δημιουργία του Film Office Ιονίων Νήσων.

Εκτός από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μια ακόμη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν, τόσο οι ξενοδόχοι, όσο και η ίδια η Περιφέρεια, είναι η αειφορία. Μέχρι στιγμής η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω δεν συνάδει με αυτή μιας σύγχρονης τουριστικής περιφέρειας και μιας επιχειρηματικής κοινότητας που υιοθετεί «πράσινες» πρακτικές. Τι είδους δράσεις θα τρέξουν προς αυτή την κατεύθυνση;

Η αειφορία είναι υπόθεση όλων μας και φυσικά συνδέεται με τα όσα παραπάνω σάς ανέφερα και βέβαια με τον ρόλο των επιχειρηματιών. Το περιβάλλον φυσικό, πολιτισμικό, χωροταξικό και αισθητικό, είναι αυτό που «τρέφει» τον τουρισμό και πρέπει να το φροντίζουμε. Ιδιαίτερα στα Ιόνια Νησιά έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει πλήξει την εικόνα μας διεθνώς και ταλαιπωρεί τους κατοίκους. Σήμερα με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιονίων Νήσων, του οποίου έχω την τιμή να προεδρεύω στο Δ.Σ., δημιουργούμε τη νέα πραγματικότητα βήμα-βήμα. Κάνουμε πράξη σε κάθε νησί το όραμά μας για σεβασμό και ασφάλεια των κατοίκων, των επισκεπτών μας και του περιβάλλοντος. Την τρέχουσα προγραμματική περίοδο ωριμάζουν, χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται έργα κυκλικής οικονομίας, με στόχο τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την επεξεργασία των απορριμμάτων, με στόχο τη σημαντική μείωση του τελικού όγκου υγειονομικής ταφής. Τα έργα και οι δράσεις, που είναι ήδη σε εξέλιξη, υπερβαίνουν τα 80.000.000€. Παράλληλα προετοιμαζόμαστε για το πρόγραμμα «’’Πράσινα’’ Μικρά Νησιά», όχι μόνο στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, αλλά γενικότερα «κυκλικά» νησιά.

Η τουριστική σεζόν για το 2022 θα ξεκινήσει από το Μάρτιο. Πόσο έτοιμες είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας να υποδεχτούν τον ξένο τουρίστα;

Το γνωρίζουν και ετοιμάζονται με μεγάλη αισιοδοξία και σύνεση. Είμαστε σε στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα από πλευράς πανδημίας όπως θα ισχύουν την ερχόμενη περίοδο. Έχουμε επίσης δημιουργήσει και το «Εγχειρίδιο Διαχείρισης Κρίσεων» όσον αφορά στην πανδημία, στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στην Πολιτική Προστασία. Τα θέματα αυτά περιλαμβάνονται στα προγράμματα τουριστικής εκπαίδευσης που προετοιμάζουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, εκτός απ’ αυτά που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ.

Έχετε πει πως, για τη χρονιά που έρχεται, αναμένετε αύξηση της τουριστικής κίνησης από την αγγλική και την γαλλική αγορά. Υπάρχουν νέες αγορές στις οποίες θα επενδύσετε επικοινωνιακά προωθώντας τα νησιά του Ιονίου;

Οι Άγγλοι είναι παραδοσιακοί τουρίστες στα Ιόνια Νησιά. Στοχεύουμε να τους επαναφέρουμε και ν’ αναβαθμίσουμε το επίπεδο του αγγλικού τουριστικού ρεύματος. Οι Γάλλοι έκαναν δυναμική εμφάνιση το 2021 και προσπαθούμε να την κεφαλαιοποιήσουμε στηριζόμενοι και στις ιστορικές μας σχέσεις. Παράλληλα καλλιεργούμε τη εξωστρέφεια προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε μέσο. Έχουμε παρουσία στις διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις και προετοιμάζουμε τη συμμετοχή μας και στην Expo 2020 στο Ντουμπάι.

Ποιο το επενδυτικό πλάνο για το 2022;

Τα Ιόνια Νησιά είναι αναπτυσσόμενοι προορισμοί για κάθε είδους επενδύσεις. Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες εγχώριων συμφερόντων, σύγχρονα καταλύματα, εστίαση, υπηρεσίες αναψυχής και θαλάσσιου τουρισμού. Τα σχέδια που έχουν υποβληθεί στον αναπτυξιακό νόμο ανέρχονται σε ποσό άνω των 158.000.000 €. Από το ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων είναι, ήδη, διαθέσιμα πάνω από 60.000.000 € για επενδυτικά τουριστικά σχέδια ευρέος φάσματος, ενώ ποσό μεγαλύτερο του 1.200.000 € θα διατεθεί για τη διασύνδεση της επιχειρηματικότητας και έρευνας. Προετοιμάζουμε επίσης ένα νέο επενδυτικό πακέτο για ενεργειακή, κτιριακή και αισθητική αναβάθμιση των καταλυμάτων στο Ιόνιο μέσω ΕΣΠΑ, βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση του τουρισμού μας. Αυτά, βέβαια, συμπληρώνονται από τις δημόσιες επενδύσεις του προγράμματος Ιονίων Νήσων σε οδικό δίκτυο, λιμενικές εγκαταστάσεις, διαχείριση απορριμμάτων, ύδρευση, αποχέτευση και αντιπλημμυρικά έργα.