«Ρωγμές» στη ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ

«Ρωγμές» στη ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ

Απαράδεκτες χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ λένε 27 βουλευτές της ΝΔ.

Απαράδεκτες χαρακτηρίζουν τις χρεώσεις του φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) 27 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με πρώτο υπογράφοντα τον Βουλευτή Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή.

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ζητούν να υπάρξουν αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, να μειωθεί ο φόρος για τους πολίτες, να απαλλαγούν οι κάτοχοι ακινήτων από αυτόν εάν δεν έχουν κανένα έσοδο από την εκμετάλλευση τους, να διορθωθούν τα λάθη και να αναβληθεί η καταβολή της πρώτης δόσης και.

Παράλληλα, καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις, τονίζοντας ότι η υπερβολική φορολόγηση των ακινήτων δεν πρέπει να αίρει τον σκληρό πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας.

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές αναφέρουν:

«Σε απόγνωση έχουν οδηγηθεί πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας των υπερβολικών και σε πάρα πολλές περιπτώσεις εξωπραγματικών χρεώσεων, του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Σε οικόπεδο στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, αντικειμενικής αξίας 98.670 ευρώ το 2013, υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ το 2014, με νέα αντικειμενική αξία 815.568 ευρώ.

Στο ορεινό χωριό Πολυνέρη Τρικάλων, παλιό κτίσμα του 1930,  30 τμ, με 1500 τμ οικόπεδο, υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ με αντικειμενική αξία 168.062 ευρώ και καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ.

Κάτοικος ορεινού χωριού της βόρειας Κεφαλλονιάς κλήθηκε να πληρώσει δεκαπλάσιο φόρο για το ακίνητο που διαθέτει. Συγκεκριμένα, για οίκημα 75 τμ. ο φόρος είναι 3.636 ευρώ από 323 ευρώ που πλήρωσε το 2013.

Οι αντικειμενικές αξίες πάνω στις οποίες γίνεται ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ είναι εξωπραγματικές. Εδώ όμως έχουμε δυο ειδών προβλήματα.

Α) Στις περιοχές που υπάρχουν αντικειμενικές αξίες,  λόγω κατάρρευσης των πραγματικών αξιών των ακινήτων, οι χρεώσεις  ΕΝΦΙΑ είναι πολύ μεγάλες ακόμη και για μικρά σπίτια πχ ένα δυάρι διαμέρισμα,  σε μια όχι ακριβή περιοχή της Αθήνας, ή για ένα αγροτικό σπίτι, μέσα σε ένα οικόπεδο στα όρια του σχεδίου πόλεως.

Β) Στις περιοχές που δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες, έχει ορισθεί η υψηλότερη τιμή του Νομού. Με  εγκύκλιο της Γεν. Γραμματέως Πληροφοριακών Συστημάτων στις 31-7-2014, ορίζονταν ότι εάν ο πολίτης δεν σημείωνε στο Ε9 την τιμή ζώνης, ή έκανε λάθος, τότε ως τιμή ζώνης θα ορίζονταν η υψηλότερη στον Νομό. Δηλαδή το κράτος έλεγε στον πολίτη: «Αν κάνεις λάθος χάθηκες». Όμως  πέρα απ ότι η ενημέρωση έπρεπε να γίνει πριν την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων και όχι μετά, πρέπει να τονισθεί ότι συγκεκριμένο σημείο καταγραφής της ζώνης δεν υπήρχε στην δήλωση.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr