Ρόιτερς: Αποχώρησαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ απ’ τη Συρία

Ρόιτερς: Αποχώρησαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ απ’ τη Συρία

Αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες ότι βρίσκονται στον Λίβανο. Τουλάχιστον δύο εβδομάδες χρειάζονται για την ανάλυση των δειγμάτων.

Η ομάδα των ειδικών στα χημικά όπλα του ΟΗΕ, που της έχουν ανατεθεί οι έρευνες για να διαπιστωθεί η εγκυρότητα των κατηγοριών για επίθεση με χημικά όπλα από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Δαμασκό, έφθασε σήμερα το πρωί στον Λίβανο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Η ομάδα των ειδικών, με επικεφαλής τον Δρ Άκε Σέλστρομ -που από τη Δευτέρα βρισκόταν για έρευνες στον τόπο της επίθεσης- διέσχισε τα σύνορα και εισήλθε στον Λίβανο, αφού είχε εγκαταλείψει νωρίς σήμερα το πρωί το ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει στη Δαμασκό.

Διαβάστε ακόμη: «1.429 νεκροί από τις επιθέσεις με χημικά όπλα»

Η Ύπατη Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό Άνγκελα Κάνε, η οποία συνόδευε τους ειδικούς στη Συρία, είχε αναχωρήσει ήδη χθες από τη Δαμασκό οδικώς και είχε φθάσει επίσης στον Λίβανο, που απέχει μόλις 45’ από την συριακή πρωτεύουσα.

Σήμερα, η Κάνε πρόκειται να ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στη Νέα Υόρκη για τα πεπραγμένα της ομάδος των επιθεωρητών.

Όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για πιθανά χτυπήματα είναι δυνατόν να ανοίξει από σήμερα, μετά την αποχώρηση των ειδικών του ΟΗΕ από τη Συρία.

Δύο εβδομάδες για την ανάλυση των δειγμάτων
Σύμφωνα με ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μπορεί να απαιτηθούν δύο εβδομάδες ή και περισσότερο για να εξαχθούν τα τελικά αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων, που συγκέντρωσαν οι επιθεωρητές του διεθνούς οργανισμού στη Συρία, δήλωσαν την Παρασκευή διπλωματικές πηγές.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ τα ανέφερε αυτά, στους εκπροσώπους της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στη Νέα Υόρκη, δήλωσαν στο Ρόιτερς διπλωματικές πηγές, οι οποίες ζήτησαν να τηρηθεί ο όρος της ανωνυμίας τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για τη Μέση Ανατολή εδώ