Ρομπάι: Σοκαριστικά ειλικρινής ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009

Ρομπάι: Σοκαριστικά ειλικρινής ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009

«Τότε μας είχε εντυπωσιάσει αποκαλύπτοντας ωμά την οικτρή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας».

Βιβλίο για την οικονομική περιπέτεια της Ευρωζώνης έγραψε και ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι με τίτλο «Η Ευρώπη στη Θύελλα: Υποσχέσεις και Προκαταλήψεις».

Ο Ρομπάι όπως είναι φυσικό αναφέρεται και στην Ελλάδα, στην αρχή του πρώτου Μνημονίου, στο πόσο κοντά βρέθηκε η χώρα στο Grexit μέχρι και μετά τις διπλές εκλογές του 2012 αλλά και στην απουσία πολιτικής βούλησης να βοηθηθεί η Ελλάδα σε εκτεταμένους κοινοτικούς κύκλους.

Συγκεκριμένα ο Βέλγος πολιτικός αναφέρει ότι τον Δεκέμβρη του 2009, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε σοκάρει και εντυπωσιάσει τους εταίρους του, αποκαλύπτοντας με «ασυνήθιστα ειλικρινείς όρους την οικτρή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας του».

Για τη κρίσιμη σύνοδο του Φλεβάρη του 2010, αναφέρει ότι τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατάλαβαν ότι το ελληνικό πρόβλημα μπορούσε να γίνει συστημικό για την Ευρωζώνη.
Μάλιστα όπως γράφει, ορισμένοι είχαν «μια έλλειψη πολιτικής διάθεσης» να στηρίξουν μια χώρα «που είχε παραβεί όλους τους συμφωνημένους κανόνες».

Αλλά και το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το θεωρούσαν «ταπεινωτικό» για την Ευρώπη.

Το καλοκαίρι του 2012, μετά τις ελληνικές εκλογές, οι υπέρμαχοι μιας «Grexit» παρέμεναν πολύ δραστήριοι, τόσο στο Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όσο και έξω από αυτό. Αυτό «ήταν ένα σοκ για μένα, μετά τη γενναία ψήφο του ελληνικού λαού. Είχα σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνω άμεσα έκκληση στον ελληνικό λαό εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων του σε τηλεοπτικό μήνυμα. Τελικά, ακολουθώντας τη συμβουλή Ελλήνων ηγετών, αποφάσισα να μην το κάνω».

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.