The room is the view: Ο εμπνευσμένος σχεδιασμός του Ηλία Μαστρομηνά αναβαθμίζει την εμπειρία φιλοξενίας

The room is the view: Ο εμπνευσμένος σχεδιασμός του Ηλία Μαστρομηνά αναβαθμίζει την εμπειρία φιλοξενίας

Ένας αρχιτέκτονας δημιουργεί ξενοδοχεία- προορισμούς με διεθνή βραβεία, μεγιστοποιώντας τα κέρδη των επενδυτών.

Ένας αρχιτέκτονας δημιουργεί ξενοδοχεία- προορισμούς με διεθνή βραβεία. Μεγιστοποιεί τα κέρδη των επενδυτών. Και ταυτόχρονα επαναφέρει στο προσκήνιο την υποβαθμισμένη, στα χρόνια της κρίσης, αξία του πολιτισμού. Ο Ηλίας Μαστρομηνάς έχει όραμα, ταλέντο και αντίληψη της πραγματικότητας.

Το γραφείο του Ηλία Μαστρομηνά, Mastrominas ARChitecture, μόλις απέκτησε τη δική του έδρα και στην Αθήνα, στο Νέο Ψυχικό. « Ήταν συνειδητή επιλογή μου να ιδρύσω το γραφείο μου στην Κω, το 1984. Εξίσου συνειδητή ήταν η απόφασή μου να μείνω στην Κω για πολλά χρόνια, λόγω της ποιότητας ζωής που προσφέρει», λέει ο αρχιτέκτονας. « Φιλοδοξώ ο νέος χώρος μας στο Νέο Ψυχικό, να αποτελέσει εργαστήριο αρχιτεκτονικής. Μέσα από την έρευνα της αρχιτεκτονικής, με ομάδα νέων αρχιτεκτόνων, θέλουμε να μετουσιώσουμε την αποθησαυρισμένη εμπειρία του γραφείου σε νέες ιδέες», διευκρινίζει.

Σήμερα, το όνομα του Ηλία Μαστρομηνά βρίσκεται στην ατζέντα κάθε επιχειρηματία του τουρισμού που επενδύει και στην αρχιτεκτονική για την επιτυχία του. Βασικός λόγος, η πολύχρονη εμπειρία στο σχεδιασμό αναγνωρισμένων ξενοδοχείων που οδήγησε στο Casa Cook Kos, αλλά και το έργο Resort Inspiration που παρουσίασε στο Hotel Show Dubai, αυτόν τον Σεπτέμβριο.

Στα 34 χρόνια που διατηρεί το γραφείο του, ο Ηλίας Μαστρομηνάς έχει αναπτύξει πλούσιο έργο. Το 1999 ίδρυσε την εταιρία real estate ΑΒΑΞ και το 2005 συνεργάστηκε με τους ISV στο real estate μέσω της κοινής εταιρίας “ISV+M construction development”. Έχει μελετήσει ονομαστά έργα ξενοδοχείων πολυτελείας, όπως το Patmos Aktis, το Palazzo del Mare, το Diamond Deluxe και το Astir Odysseus. Όμως η φήμη του κυριολεκτικά απογειώθηκε πέρσυ, όταν ολοκλήρωσε το ξενοδοχείο Casa Cook Kos, όπου το γραφείο Mastrominas ARChitecture πραγματοποίησε την αρχιτεκτονική μελέτη και το γραφείο Lambs & Lions το overall concept, το interior design και την καλλιτεχνική διεύθυνση, έγινε κυριολεκτικά μαγνήτης βραβείων. Εκτός από τα γενικά βραβεία, πέντε στα Hotel Design Awards 2017 και τρία χρυσά στα Tourism Awards 2018, έχει λάβει ειδικά βραβεία Αρχιτεκτονικής: το πανευρωπαϊκό βραβείο Prix Versailles 2018 για την καλύτερη εξωτερική αρχιτεκτονική ξενοδοχείου και το bronze International Design Awards 2017 – category architecture of new commercial building. Απ’ ότι φαίνεται, η λίστα δεν θα τελειώσει εδώ. Είναι ακόμα υποψήφιο στη βραχεία λίστα για το βραβείο ΑΗΕΑD Europe 2018 αλλά και για τα German Design Awards 2019 ως Excellent Communications Design στην κατηγορία «Architecture».

Στα ξενοδοχεία που σχεδιάζει, ο ταξιδιώτης απολαμβάνει μία εξωτική, αισθησιακή ατμόσφαιρα, με πολυτέλεια και λειτουργικότητα. Ο επιχειρηματίας του τουρισμού

βλέπει ένα ξενοδοχείο ικανό να αποτελέσει από μόνο του προορισμό, παρατείνοντας την τουριστική σεζόν. Η πολυτέλεια και η μοναδικότητά του αξιώνουν υψηλότερη τιμή κλίνης, ενώ τα κέρδη μεγιστοποιούνται και από την παράταση της σεζόν.

«Διανύουμε μια εποχή όπου το ζητούμενο είναι η ποιότητα. Υπάρχει ανάγκη διάδρασης μεταξύ οικονομίας και πολιτισμού. Και αυτή, καταρρίπτει τη μέχρι πρόσφατα ισχύουσα αντίληψη περί αντίφασης μεταξύ εμπορικής αρχιτεκτονικής και ποιοτικής αρχιτεκτονικής. Η νέα τάση συγχώνευσης και συμπόρευσης της κουλτούρας με την αρχιτεκτονική κτιρίων εμπορικής χρήσης, υποστηρίζεται από την UNESCO με το βραβείο Prix Versailles, το οποίο λάβαμε για το Casa Cook Kos», υπογραμμίζει ο Ηλίας Μαστρομηνάς.

«Ο νέος ταξιδιώτης αναζητά διακοπές με αυθεντικές εμπειρίες. Με την αρχιτεκτονική, μέσα από μια διαδικασία έρευνας και ολοκληρωμένου σχεδιασμού, καλούμαστε να μεταφράσουμε το όραμα του νέου ταξιδιώτη και να το μετουσιώσουμε σε όραμα του επενδυτή, με στόχο να δημιουργηθεί ένα τουριστικό προϊόν με ταυτότητα, συνέπεια και υψηλή αποδοτικότητα», συμπληρώνει.

«Παράλληλα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός έργου εδραιώνεται ως κομμάτι της εμπειρίας του επισκέπτη. Αποτελεί ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις επιλογές των επισκεπτών παγκοσμίως. Ο σεβασμός προς το περιβάλλον, πέρα από ένδειξη πολιτισμού και παιδείας, συνδέεται πλέον άμεσα και με την κερδοφορία στις επενδύσεις».

Πώς προσέγγισε τον τόπο; «Η περιοχή ήταν απρόσμενα ανέγγιχτη από δόμηση ή από οποιαδήποτε άλλη περιβαλλοντική όχληση. Ένας τόπος που η σιωπή του και η γαλήνη του σε καθήλωναν. Σε υποχρέωναν να κοντοσταθείς, να δεις, να αντιληφθείς τη σοφία της φύσης και να ξανασκεφτείς πώς θα επέμβεις, κάνοντας την μικρότερη ζημιά και εντέλει να ωφεληθείς από αυτό το διάλογο δημιουργώντας ένα κατάλυμα σε πλήρη αρμονία με αυτό το περιβάλλον» εξηγεί ο αρχιτέκτονας.

Σήμερα, η πορεία του Ηλία Μαστρομηνά συνεχίζεται δυναμικά, χάρη στις γερές βάσεις που έχει δημιουργήσει.

To γραφείο Mastrominas ARChitecture επιμελήθηκε ένα εκ των δύο περιπτέρων με τα οποία συμμετείχε η Περιφέρεια Αττικής και του Enterprise Greece στην Έκθεση The Hotel Show Dubai αυτόν τον Σεπτέμβριο, με στόχο την εξωστρέφεια και την προοπτική νέων συνεργασιών. Οι βασικές αρχές του έργου «Resort Inspiration» ήταν η προώθηση του ελληνικού σχεδιασμού σε σχέση με τους χώρους φιλοξενίας, με αναφορές στις κομψές ελληνικές κατασκευές. Το έργο «Resort Inspiration» είναι ένα περίπτερο, που μιμείται το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Τα όρια μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων καταργούνται, ενώ η περιοχή του κρεβατιού είναι υπερυψωμένη με το υπερυψωμένο δάπεδο να λειτουργεί ως κομοδίνο και ως καναπές. Tο κεφαλάρι του κρεβατιού χρησιμεύει επίσης ως γραφείο ή ακόμη και σαν boudoir, μπροστά από την ντουλάπα και τα λουτρά. Η επίπλωση και τα υφάσματα προέρχονταν από Έλληνες σχεδιαστές και έμπορους.

 

Το καλοκαίρι του 2018 παραδόθηκε σε λειτουργία το τελευταίο έργο «CARAVIA BEACH» όπου το γραφείο Mastrominas ARChitecture πραγματοποίησε την αρχιτεκτονική μελέτη, το interior design και το styling. Πρόκειται για επέκταση υφιστάμενου ξενοδοχείου με ένα συγκρότημα junior suites και ενός a la carte εστιατορίου, οργανικά συνδεδεμένων μεταξύ τους με ένα υδάτινο δίκτυo κολυμβητικών δεξαμενών, ξύλινων διαδρόμων και πλατφορμών. Οι όγκοι των bungalows συνιστούν μια επανερμηνεία της απλής νησιώτικης κυβόσχημης αρχιτεκτονικής, ενώ η εσωτερική διακόσμηση των δωματίων περιλαμβάνει σύγχρονα και φυσικά υλικά σε διάλογο, όπου κυριαρχούν οι λευκοί και φυσικοί ουδέτεροι τόνοι. Το εστιατόριο βασισμένο στις αρχές του μοντερνισμού με πέτρινους τοίχους προσφέρει άνετους και χαλαρούς χώρους με εκλεπτυσμένη εσωτερική διακόσμηση όπου κυριαρχεί η ξύλινη επίπλωση.

Σήμερα το γραφείο Mastrominas ARChitecture δουλεύει νέα ξενοδοχεία, ανακαινίσεις, επεκτάσεις, ένα νέο boutique hotel σε νησί των Κυκλάδων και μονοκατοικίες.

“Με ταπεινότητα και εργατικότητα συνεχίζουμε την αναζήτηση της αρχιτεκτονικής. Η επιτυχία του έργου μας δίνει ώθηση για να συνεχίσουμε να διερευνούμε τη δουλειά μας και να τη βελτιώνουμε”, καταλήγει ο Ηλίας Μαστρομηνάς.