Roots: Η εταιρεία που ξαναέβαλε στο «παιχνίδι» τα ελληνικά λικέρ

Roots: Η εταιρεία που ξαναέβαλε στο «παιχνίδι» τα ελληνικά λικέρ

Ο Μάνος Σμυρλάκης μιλάει για το βραβείο «Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό Ξεκίνημα Χρονιάς 2016» καθώς και για τα άμεσα σχέδια της Finest Roots.

Ήταν το 2013, μεσούσης της κρίσης, όταν ο Μάνος Σμυρλάκης πήρε την απόφαση να παραιτηθεί από τη θέση στελέχους που κατείχε σε γνωστή φαρμακευτική εταιρεία, για να δημιουργήσει μαζί με τον μικρότερο αδερφό του, Νικόλα, μια επιχείρηση που θα ξαναέδινε «ζωή» στο λικέρ, βγάζοντάς το από το μπουφέ της γιαγιάς και τοποθετώντας το στα ράφια των μεγαλύτερων μπαρ της χώρας.

Η μέχρι στιγμής πορεία φαίνεται να έχει δικαιώσει τα δύο αδέρφια τα οποία πρόσφατα είδαν την Finest Roots να κερδίζει ένα από τα 8 βραβεία «Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό Ξεκίνημα Χρονιάς 2016», καθώς και το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ.

«Το βραβείο αποτελεί μια σημαντική διάκριση αναγνώρισης της προσπάθειας που έχουμε καταβάλει και πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ως εφόδιο αξιοπιστίας σε νέες εργασίες που θα προκύψουν. Είμαστε μια εταιρεία που δεν έχει πάρει καμία κρατική βοήθεια και αυτή η επιβράβευση αποτελεί το πρώτο καλό σημάδι. Τα χρήματα που κερδίσαμε σκοπεύουμε να τα επενδύσουμε στην εξωστρέφεια μέσα από τη συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις και δράσεις marketing στο εξωτερικό» αναφέρει στο Fortunegreece.com ο Μάνος Σμυρλάκης.

Ο ίδιος διευκρινίζει, ωστόσο, πως οι εκθέσεις είναι χρήσιμο εργαλείο για μια επιχείρηση που θέλει να κάνει τα βήματά της στο εξωτερικό, αλλά όχι αρκετό για να αναπτυχθεί ένα brand. Μάλιστα πριν από ένα μήνα ολοκληρώθηκε ο 1ος διαγωνισμός ελληνικού ποτού στην Ιταλία, «Know Your Roots on Your Way to Athens», μια πρωτοβουλία της Finest Roots, στον οποίο συμμετείχαν 100 Ιταλοί bartenders, με έπαθλο μια επίσκεψη στο αποστακτήριο της εταιρείας και συμμετοχή στο Barshow που λαμβάνει χώρα την τρέχουσα εβδομάδα στην Αθήνα, ενώ μέσα στον Οκτώβριο η εταιρεία εκπροσώπησε τη χώρα μας, με επιτυχία, στο μεγαλύτερο bar show στον κόσμο στο Bar Covnent Berlin.
Οικογενειακή υπόθεση το λικέρ με παράδοση 164 χρόνων!

Σημαντικό ρόλο στη σύσταση της Finest Roots Premium Spirits έπαιξε και η οικογενειακή παράδοση στην ποτοποιία, αφού οι θείοι του Μάνου και του Νικόλα συνεχίζουν τις δραστηριότητες της ποτοποιίας Καλλικούνη, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή της Καλαμάτας από το 1850.

Αξίζει δε να αναφερθεί πως εδώ και ενάμιση αιώνα τα αποστακτήρια «Καλλικούνη» έχουν εδραιώσει την παρουσία τους στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών και έχουν βραβευθεί με 46 χρυσά μετάλλια, Βραβεία και Διπλώματα Τιμής σε Εκθέσεις Ποτών και κρασιών από το Παρίσι και την Μασσαλία εως το SAN FRANSISCO από το 1850 έως σήμερα.

1/8

«Θέλαμε να μείνουμε στην Ελλάδα, αλλά έπρεπε να ασχοληθούμε με κάτι που να έχει προοπτική και να βασίζεται στην εξωστρέφεια. Πιστεύω πως η κρίση γεννά ευκαιρίες γι’ αυτό και επενδύσαμε στη Finest Roots Premium Spirits» λέει ο Μάνος, εξηγώντας μας πως η πρόκληση, η αποστολή και το όραμα των αδερφών Σμυρλάκη ήταν να βγάλουν στο προσκήνιο τα λικέρ και να «μεταμορφώσουν» μια κατηγορία ποτού που είχε μείνει αρκετά πίσω.

«Ήδη στο εξωτερικό η ζήτηση για λικέρ αυξάνεται και βλέπουμε πολλά μπαρ να τα χρησιμοποιούν ως συστατικό σε κοκτέιλ ή ως χωνευτικά. Παράλληλα, παρατηρείται η τάση ο κόσμος να επιλέγει ποτά χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ και να πίνει ελαφριά ποτά το απόγευμα».

Τέσσερις κωδικοί Roots:μαστίχα, ρακόμελο, τεντούρα και herbs spirit κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά – κυρίως σε κάβες, μπαρ , ξενοδοχεία, εστιατόρια, αλλά και στα duty free- καλύπτοντας όλα τα γούστα, αφού η εταιρεία διαθέτει και γλυκές και πικρές γεύσεις ικανοποιώντας τις ανάγκες ακόμα και των πιο απαιτητικών ουρανίσκων.

Πρόκειται μάλιστα για προϊόντα φυσικής εκχύλισης χωρίς προσθήκες τεχνητών ουσιών και αρωμάτων και αυτό αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών. Εκτός από τη μαστίχα Χίου, η εταιρεία Roots προμηθεύεται βότανα και θυμαρίσιο μέλι από την Κρήτη και την Πελοπόννησο.

Σημειώνεται πως τα προϊόντα της Finest Roots μπορεί να τα προμηθευτεί κανείς και από το φυσικό κατάστημα της Yolenis στο Κολωνάκι. Πρωτότυπες συνταγές με φρέσκα φρούτα και λαχανικά συνδυασμένα με λικέρ έρχονται να καταπλήξουν το Αθηναϊκό κοινό που διψά για κάτι ξεχωριστό.

Όσον αφορά τον παράγοντα εξωστρέφεια: Αγγλία, Ιταλία, Κύπρος, Γερμανία, Γαλλία, Αμερική και Καναδάς είναι οι αγορές στις οποίες η Roots Premium Spirits έχει ήδη παρουσία και, με τον Μάνο να επισημαίνει πως , στην παρούσα φάση στόχος της διοίκησης είναι η εδραίωση στις υφιστάμενες διεθνείς αγορές και όχι τόσο η γεωγραφική επέκταση.

1/4

«Η φιλοσοφία που διέπει την Roots Finest Premium Spirits βασίζεται στην εκπαίδευση και τη γνωριμία των ξένων με τα ελληνικά προϊόντα. Υπάρχει θετική προδιάθεση για τα ελληνικά προϊόντα, αλλά προς το παρόν δεν κατέχουν τη θέση που τους αξίζει στο εξωτερικό».

«Το θέμα είναι εσύ να δημιουργήσεις το κενό που θες να καλύψεις». Όμως το να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των ξένων δεν είναι εύκολη υπόθεση και αυτό ο Μάνος το γνωρίζει. Για τον ίδιο έχει μεγάλη σημασία να εστιάζει κανείς την προσοχή του σε ένα κομμάτι και να δίνει έμφαση στην εξειδίκευση.

«Στην εποχή που ζούμε για να έχεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα πρέπει να δίνεις προστιθέμενη αξία στο προϊόν που παράγεις. Επίσης, στα πρώτα σου βήματα είναι απαραίτητο να πάρεις τη βαλίτσα σου και να χτυπήσεις εσύ ο ίδιος πόρτες, προκειμένου να αποκτήσεις προσωπική σχέση με τους συνεργάτες και τους πελάτες σου».

Συνεχίζει λέγοντας πως για να δημιουργηθεί ένα πιστό καταναλωτικό κοινό θα πρέπει πρωτίστως ο δημιουργός του προϊόντος να πιστεύει σε αυτό που δημιουργεί. «Το θέμα δεν είναι να ψάχνεις για κάποιο κενό στην αγορά για να ασχοληθείς με το επιχειρείν, αλλά να το δημιουργήσεις εσύ και να προσπαθήσεις παράλληλα να το γεμίσεις. Να προσφέρεις και το κενό και τη λύση. Αυτό συνιστά την επιτυχία μιας εταιρείας».