Ρώσοι αθλητές παίρνουν δημόσια θέση κατά της εισβολής στην Ουκρανία

Ρώσοι αθλητές παίρνουν δημόσια θέση κατά της εισβολής στην Ουκρανία
epa09785859 Daniil Medvedev of Russia looks on during a rest time against Rafael Nadal of Spain at a Mexican Tennis Tournament semifinal match in Acapulco, Mexico, 25 February 2022. EPA/David Guzman Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε τι θα ωφελούσε η απαγόρευση συμμετοχής τους όταν οι ίδιοι στρέφονται κατά του πολέμου;

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε εκκλήσεις για απαγόρευση της Ρωσίας από όλα τα αθλήματα, που σημαίνει κατ’ επέκταση ότι οι Ρώσοι αθλητές θα μπορούσαν να κληθούν να πληρώσουν το τίμημα για την απόφαση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει σε πόλεμο.

Μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που επρόκειτο να διεξαχθούν στη Ρωσία έχουν ακυρωθεί ή μεταφερθεί – η FIFA έχει αποκλείσει τη Ρωσία από όλες τις διοργανώσεις, επιτρέποντας στους παίκτες να αγωνίζονται υπό το έμβλημα «Ποδοσφαιρική Ένωση της Ρωσίας» χωρίς την εθνική σημαία ή τον εθνικό ύμνο. Και αθλητές από αλλού που ζουν και αγωνίζονται στη Ρωσία εξετάζουν τις διαθέσιμες επιλογές τους.

Ένας από τους κορυφαίους τενίστες του κόσμου σήμερα, ο Daniil Medvedev έγραψε μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter, ζητώντας ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου που πρέπει να συνεχίσουν να ονειρεύονται.


Ένας από τους πιο αναγνωρισμένους ποδοσφαιριστές της Ρωσίας, ο Fedor Smolov, παίκτης της εθνικής ομάδας με συμβόλαιο με τη Ντιναμό Μόσχας, δημοσίευσε ένα μαύρο τετράγωνο στο Instagram με το hashtag #NOtowar στα ρώσικα. Στην ανάρτησή του έκαναν like και άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της αρχηγού των Matildas, Sam Kerr.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fedor Smolov (@smolovfedor_10)


Ο παίκτης του NHL και της εθνικής ομάδας χόκεϊ επί πάγου Nikita Zadorov δημοσίευσε ένα μαύρο τετράγωνο στο Instagram με την φράση “NO WAR” με κόκκινα γράμματα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nikita Zadorov (@zadorov_16)


Ο συμπαίκτης του στο NHL Alex Ovechkin, τρεις φορές κάτοχος του χρυσού μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και νυν αρχηγός των Washington Capitals, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι έχει φίλους τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία. «Σας παρακαλώ, όχι άλλος πόλεμος. Δεν έχει σημασία ποιος είναι στον πόλεμο – Ρωσία, Ουκρανία, διάφορες χώρες – πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά», είπε.

Όταν ρωτήθηκε για την προηγούμενη υποστήριξή του προς τον Πούτιν, είπε: «Είναι ο πρόεδρός μου. Αλλά όπως είπα, δεν ασχολούμαι με την πολιτική. Είμαι αθλητής. Ελπίζω ότι όλα θα ολοκληρωθούν σύντομα. Είναι μια δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή και για τις δύο πλευρές».

Η δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης στο δίαθλο, Larisa Kuklina, δημοσίευσε μια φωτογραφία της με μια καρδιά χωρισμένη στα δύο που δείχνει το χρώμα των σημαιών της Ρωσίας και της Ουκρανίας με τη λεζάντα: «Τι συμβαίνει; Μαζευτείτε! Ζούμε στον 21ο αιώνα!».


Ο τενίστας Andrey Rublev, φτάνοντας στον τελικό του Dubai Open αυτό το Σαββατοκύριακο, έγραψε στον φακό μιας κάμερας που μετέδιδε ζωντανά: «Όχι πόλεμο παρακαλώ».


Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί επιπτώσεις για τους αθλητές που έχουν πάρει θέση δημοσίως.

Η ιστορία περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τον μεγάλο αριθμό Ρωσο-Ουκρανών που, όπως όλοι οι άνθρωποι με μικτή καταγωγή που βρίσκονται στη μέση μιας σύγκρουσης, αισθάνονται ότι έχουν γίνει θύματα σε δύο μέτωπα.

Η καλλιτεχνική πατινέρ Tatiana Volosozhar που κέρδισε δύο Ολυμπιακά μετάλλια και τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα για τη Ρωσία αρχικά έκανε πατινάζ για την Ουκρανία, όπου γεννήθηκε από Ρώσους γονείς. Ο πατέρας της, οι αδελφές της και η γιαγιά της εξακολουθούν να ζουν στην Ουκρανία.

Η ίδια ανέβασε ένα μαύρο τετράγωνο με το hashtag ΟΧΙ στον πόλεμο. «Ο πόλεμος είναι το πιο τρομακτικό πράγμα που μπορεί να υπάρξει. Το ότι αυτό συμβαίνει το 2022 είναι αδιανόητο. Αλλά είναι ακόμα πιο οδυνηρό να βλέπεις και να διαβάζεις στο διαδίκτυο μάχες μεταξύ απλών ανθρώπων, Ουκρανών και Ρώσων. Είμαι σίγουρη ότι κανένας λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι ο πόλεμος είναι καλός», έγραψε σε ξεχωριστή ανάρτηση.


Η παγκόσμια οργάνωση διοίκησης του ποδοσφαίρου FIFA προσπαθεί αυτή τη στιγμή να βρει μια λύση για τις ομάδες που δεν είναι πρόθυμες να παίξουν με τη Ρωσία στους επερχόμενους προκριματικούς αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ αργότερα φέτος. Δεν υπάρχει τίποτα στους κανονισμούς του αθλήματος που να επιτρέπει στα διοικητικά όργανα να αναστείλουν τη συμμετοχή μιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας λόγω ένοπλης σύρραξης, αλλά το Συμβούλιο της FIFA ανακοίνωσε την Κυριακή το βράδυ – ως πρώτο μέτρο – ότι οι ομάδες δεν θα εκπροσωπούν πλέον τη Ρωσία αλλά την Ποδοσφαιρική Ένωση της Ρωσίας.

Το κατά πόσον αυτή η στροφή ολυμπιακού τύπου – οι Ρώσοι Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες εκπροσωπούν τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή από τότε που αποκαλύφθηκε το κρατικά υποστηριζόμενο ντόπινγκ πριν από τους Αγώνες του Ρίο το 2016 – είναι αρκετή για τις χώρες που έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα παίξουν με τη Ρωσία δεν έχει ακόμη καθοριστεί.