Η Ρωσία δεν θα σταματήσει στο εμπάργκο τροφίμων

Η Ρωσία εξετάζει την απαγόρευση των πτήσεων που προέρχονται από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και διέρχονται από τον εναέριο χώρο της.

Ο ιστότοπος euobserver.com δημοσιεύει άρθρο με τίτλο: «Η Ρωσία απειλεί να προχωρήσει πέραν της απαγόρευσης εισαγωγής τροφίμων από την ΕΕ». Το εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών τροφίμων φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή για την Ρωσία, όπως αναφέρει ο ιστότοπος euobserver.com.

Σε άρθρο του με τίτλο: ««Η Ρωσία απειλεί να προχωρήσει πέραν της απαγόρευσης εισαγωγής τροφίμων από την ΕΕ» αναφέρει πως η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να ενισχύσει τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Δύσης καθώς η διπλωματική της αντεπίθεση με φόντο την κρίση της Ουκρανίας εντείνεται.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, σε συνάντηση του ρωσικού υπουργικού συμβουλίου χθες, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την απαγόρευση των πτήσεων που προέρχονται από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και διέρχονται από τον εναέριο χώρο της Ρωσίας.

Η απαγόρευση θα αναγκάσει τους μεταφορείς να χρησιμοποιούν περισσότερα καύσιμα για να φτάσουν στον προορισμό τους χρησιμοποιώντας μεγαλύτερες διαδρομές για την αποφυγή της ρωσικής επικράτειας. Το μέτρο θα πλήξει ιδιαίτερα τις μεγάλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες όπως είναι η British Airways, η Lufthansa και η Air France, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η Μόσχα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αυξήσει τις κυρώσεις της στους τομείς της αεροπορίας, της ναυπηγικής βιομηχανίας και των αυτοκινήτων.

Παράλληλα η ρωσική κυβέρνηση κατάρτισε έναν κατάλογο των γεωργικών προϊόντων και των πρώτων υλών από την ΕΕ, καθώς και από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νορβηγία και την Αυστραλία, τα οποία θα απαγορευτούν για ένα χρόνο στο πλαίσιο των κυρώσεων.

Τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat δείχνουν ότι η κίνηση αυτή θα κοστίσει στην Ευρώπη, η οποία παρέχει πάνω από το 40% των εισαγωγών τροφίμων της Ρωσίας, περισσότερα από 12 δισεκ. ευρώ, καταλήγει το δημοσίευμα.

Διαβάστε ακόμη: 

Τι σημαίνουν για τις επιχειρήσεις οι ρωσικές κυρώσεις;

Επιστολή Γλέζου σε Πούτιν για το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα

Αγωνία για τις εξαγωγές εξαιτίας του εμπάργκο της Ρωσίας