Η Ρωσία διαψεύδει την πρόωρη αποχώρηση Πούτιν από τη σύνοδο των G20

Η Ρωσία διαψεύδει την πρόωρη αποχώρηση Πούτιν από τη σύνοδο των G20

Ο Ρώσος πρόεδρος θα παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωση των συναντήσεων, διεμήνυσε εκπρόσωπός του.

Εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος θα αποχωρήσει από την σύνοδο των 20 ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών (G20) στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας νωρίτερα εξαιτίας της κριτικής που δέχτηκε από δυτικούς ηγέτες για τον ρόλο της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.

Ο Πούτιν θα παραμείνει στη σύνοδο μέχρι την λήξη της αύριο το μεσημέρι, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax και πρόσθεσε ότι όλες οι συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος με τους ηγέτες στη σύνοδο μέχρι στιγμής αφορούσαν αποκλειστικά την Ουκρανία και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα εξαιτίας της σύγκρουσης.

Οι συνομιλίες που είχε ο Πούτιν με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ διήρκεσαν αναπάντεχα πολύ. Όπως δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο διπλωμάτες, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για περισσότερο από μία ώρα στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Ρώσος πρόεδρος.

Κατηγορίες του Πούτιν για τα Δυτικά ΜΜΕ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν θα απαιτήσει την πρόωρη αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους ύψους τριών δισ δολαρίων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο σχόλια του Πούτιν στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η τράπεζα του μεγαλύτερου παραγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο Gazprom Bank ενδέχεται να ζητήσει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ουκρανίας Naftogaz, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Στη συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Πούτιν είπε ακόμη ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση του Κιέβου να «καταστρέψει» τους πολιτικούς της αντιπάλους και εχθρούς στην ανατολική Ουκρανία.

Ο ίδιος κατηγόρησε τα δυτικά μέσα ενημέρωσης για μεροληπτική κάλυψη της ουκρανικής κρίσης.

«Το σημαντικότερο είναι κάποιος να μην έχει μονόπλευρη άποψη του προβλήματος», είπε ο Πούτιν σύμφωνα με τα πρώτα αποσπάσματα της συνέντευξής του που μεταδόθηκε σήμερα εν μέσω πληροφοριών ότι τα ρωσικά στρατεύματα αναπτύσσονται στην ανατολική Ουκρανία. Η πλήρης συνέντευξη θα μεταδοθεί αύριο το απόγευμα.

«Σήμερα σημειώνονται συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, η ουκρανική κυβέρνηση έχει αναπτύξει στρατεύματα εκεί. Έχουν εκτοξευθεί και πύραυλοι, αλλά αναφέρεται αυτό; Ούτε λέξη δεν έχει μεταδοθεί», είπε ο Πούτιν στο ARD, σύμφωνα με το οποίο η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Βλαδιβοστόκ.

«Αυτό σημαίνει ότι εσείς (τα δυτικά μέσα ενημέρωσης) θέλετε η ουκρανική κυβέρνηση να καταστρέψει τα πάντα εκεί, περιλαμβανομένων όλων των πολιτικών αντιπάλων και εχθρών της. Αυτό επιθυμείτε; Δεν είναι αυτό που θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι έστειλε στρατιώτες και όπλα για να βοηθήσει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Η Μόσχα διαψεύδει ότι εμπλέκεται στην πρόσφατη κλιμάκωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στην Ουκρανία, όπου οι συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους αλλά δέχεται σφοδρές επικρίσεις από δυτικούς ηγέτες, περιλαμβανομένων του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Καναδού πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο