Η Ρωσία έκανε το πρώτο βήμα για την κρατικοποίηση ξένων εργοστασίων που έκλεισαν

Η Ρωσία έκανε το πρώτο βήμα για την κρατικοποίηση ξένων εργοστασίων που έκλεισαν
Photo: pixabay.com
Πολυεθνικές από όλο τον κόσμο κλείνουν τις επιχειρήσεις τους στη χώρα για να ασκήσουν πίεση, όμως η Μόσχα προχωρά σε αντίποινα.

Μια κυβερνητική επιτροπή της Ρωσίας ενέκρινε το πρώτο βήμα για την κρατικοποίηση εργοστασίων ξένης ιδιοκτησίας που έκλεισαν τις επιχειρήσεις στη χώρα, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» ανέφερε ότι η επιτροπή υποστηρίζει νομοσχέδιο που επιτρέπει σε εταιρείες με ξένο μετοχικό κεφάλαιο «μη φιλικών κρατών» άνω του 25%, να υπαχθούν σε ρωσική διοίκηση για να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να σωθούν θέσεις εργασίας.

Αρκετές ξένες εταιρείες, όπως η Toyota, η Nike και η IKEA ανακοίνωσαν το προσωρινό κλείσιμο των καταστημάτων και των εργοστασίων τους στη Ρωσία, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στο Κρεμλίνο να σταματήσει τον πόλεμο.

«Αυτό είναι ένα ακραίο μέτρο, αλλά δεν θα ανεχτούμε να μας μαχαιρώνουν πισώπλατα και θα προστατεύσουμε τον λαό μας. Αυτός είναι ένας πραγματικός πόλεμος, όχι εναντίον της Ρωσίας συνολικά, αλλά εναντίον των πολιτών μας», επεσήμανε χθες ο πρώτος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) και γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος Αντρέι Τουρτσάκ.