Ρωσία και Κίνα “έδωσαν τα χέρια” για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια και γουάν

Ρωσία και Κίνα “έδωσαν τα χέρια” για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια και γουάν
An employee turns a valve on a pipeline at the Bulgartransgaz gas compressor station in Ihtiman on May 5, 2022, a week after the halt of Russian gas supply to Bulgaria. - The halt of Russian gas has left companies -- big and small -- scrambling as they fear insecure deliveries and rising prices. Since its invasion of Ukraine soured its international relations, Moscow insists Gazprom customers must pay in rubles rather than US dollars or euros, leading the Russian energy giant to cut deliveries to Bulgaria and Poland on April 27. (Photo by Nikolay DOYCHINOV / AFP) Photo: AFP
Η Ρωσία στρέφεται επίσης σε πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια και με την Τουρκία.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το συμβόλαιό της για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα προκειμένου να πληρώνεται σε ρούβλια και γουάν αντί ευρώ, καθώς το Κρεμλίνο εντείνει τις προσπάθειες να απαλλαγεί από νομίσματα που θεωρεί «μη φιλικά».

Ο κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου γνωστοποίησε ότι υπέγραψε μια πρόσθετη συμφωνία στην υπάρχουσα σύμβασή του με την China National Petroleum Corp. Η πληρωμή θα γίνει 50% σε ρούβλια και 50% σε γουάν, με άμεση ισχύ, σύμφωνα με πληγή του Bloomberg που γνωρίζει τα σχέδια και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από τους κύριους πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη να πληρώσουν για το αέριό τους σε ρούβλια νωρίτερα φέτος, αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πάγωσαν περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας σε δολάρια και ευρώ λόγω της εισβολής του στην Ουκρανία.

Η Ρωσία στρέφεται επίσης σε πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια και με την Τουρκία, η οποία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις και έχει στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Αλλά αρχικά μόνο το ένα τέταρτο του συνόλου θα πληρωθεί σε ρωσικό νόμισμα, με το υπόλοιπο σε δολάρια και ευρώ, είπε η πηγή. Το μερίδιο σε ρούβλια θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε.

Η σύμβαση της Gazprom για την προμήθεια της Κίνας μέσω του αγωγού Power of Siberia, η οποία υπογράφηκε το 2019, εκτιμήθηκε ότι ανέρχεται σε 400 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της 30ετούς ζωής της. Οι αποστολές αυξάνονται σταθερά και πρόκειται να φτάσουν τουλάχιστον τα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022, σε σύγκριση με τα 10,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που παραδόθηκαν πέρυσι.

Τον Φεβρουάριο, καθώς ο Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο, η Gazprom υπέγραψε μια δεύτερη συμφωνία για την παράδοση επιπλέον 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως σε 25 χρόνια μέσω ενός νέου αγωγού, αν και οι προμήθειες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.