Η Ρωσία στο πλευρό της Κύπρου για την ΑΟΖ

Η Ρωσία στο πλευρό της Κύπρου για την ΑΟΖ

Ικανοποίηση στην κυπριακή κυβέρνηση για τη στάση της Ρωσίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Η Μόσχα καταδίκασε την Πέμπτη τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ με σαφή λόγο και προέβη σε διάβημα προς την Άγκυρα για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Οι μονομερείς ενέργειες και η επίδειξη της δύναμης είναι απαράδεκτες και εγκυμονούν την επιδείνωση της κατάστασης, όχι μόνο στις κυπριακές υποθέσεις, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει ότι θα γίνουν και άλλες δημόσιες δηλώσεις και παρασκηνιακές κινήσεις από διάφορες πλευρές, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση εργάζεται προς διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορους τρόπους, ώστε η Τουρκία να αναθεωρήσει την απόφασή της και να επιτραπεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει στις συνομιλίες.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης εξέφρασε ικανοποίηση, χαιρέτισε και χαρακτήρισε πολύ θετική τη χθεσινή ανακοίνωση της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι ανάλογες δημόσιες δηλώσεις και κινήσεις αναμένονται και από άλλες χώρες.

Είπε επίσης έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από πλευράς Βρυξελλών και αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση, εξετάζει διάφορα μέτρα και ανάλογα με τις εξελίξεις θα κλιμακώνει τις αντιδράσεις της.

Τόνισε ακόμα ότι γίνεται απόλυτα κατανοητή η θέση της Λευκωσίας ότι πρέπει να αναθεωρηθούν οι τουρκικές προθέσεις, για να καταστεί εφικτή η επιστροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες.

Στο μεταξύ, ο Υπ. Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα μεταβεί στην Αθήνα την Δευτέρα για να συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να συζητήσουν τις διπλωματικές ενέργειες, το πως θα αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα και το πως θα απαντήσουν μαζί Αθήνα και Λευκωσία στο παιχνίδι απόδοσης ευθυνών στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Διαβάστε ακόμη: 

Η Κύπρος απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με χάρτες της ΑΟΖ