Ρωσία: Θα εξετάσουμε τυχόν αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια

Ρωσία: Θα εξετάσουμε τυχόν αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην αναθέρμανση και επιτάχυνση των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, χαρακτήρισε τη Ρωσία «την πιο δημοφιλή χώρα στην Ελλάδα» αλλά και τη νέα ελληνική κυβέρνηση ως τη δημοφιλέστερη από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς, όπως είπε, συγκεντρώνει υποστήριξη του 72% των πολιτών της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στο παρελθόν έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις από την Αθήνα για τη συνεργασία με τη Ρωσία, χωρίς αυτές να υλοποιηθούν, γι’ αυτό και η νέα ελληνική κυβέρνηση ξεκινά από αύριο κιόλας, αφού ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της ελληνικής πλευράς για το τρίγωνο αποσταθεροποίησης που περιβάλλει την Ελλάδα, αρχίζοντας από την Ουκρανία και καταλήγοντας στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή και τάχθηκε υπέρ της διπλωματικής λύσης του Ουκρανικού, σημειώνοντας ότι «ουδέποτε οι κυρώσεις ήταν αποτελεσματικές, γι’ αυτό και πρέπει να βρεθούν άλλα εργαλεία συνεννόησης» αλλά και ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να είναι λύση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων και δήλωσε ότι έγινε συζήτηση για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ότι εφόσον διατυπωθεί αίτημα οικονομικής βοήθειας από την Αθήνα, αυτό θα εξεταστεί από τη ρωσική κυβέρνηση.

Προειδοποίηση από ΗΠΑ: Σοβαρές συνέπειες αν η Ελλάδα στραφεί στη Ρωσία