Ρωσικά τανκς κατέλαβαν οι Ουκρανοί

Ρωσικά τανκς κατέλαβαν οι Ουκρανοί

Το Κίεβο δηλώνει πως έχει στα χέρια του στοιχεία που επιβεβαιώνουν την παρουσία Ρώσων σε ουκρανικό έδαφος - Αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων.

Το Κίεβο υποστήριξε σήμερα ότι κατέλαβε δύο τεθωρακισμένα που ανήκουν σε μια αερομεταφερόμενη μεραρχία του ρωσικού στρατού κατά τη διάρκεια μαχών γύρω από την πόλη Λουγκάνσκ, προπύργιο των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και ότι έχει στα χέρια του έγγραφα τα οποία πιστοποιούν πού ανήκουν, χωρίς πάντως να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία ως τώρα.

«Σε μάχες κοντά στο Λουγκάνσκ, οι Ουκρανοί στρατιώτες κατέλαβαν δύο θωρακισμένα της αερομεταφερόμενης μεραρχίας του Πσκοφ στη Ρωσία. Στο ένα από τα οχήματα βρέθηκε ένα σύνολο ντοκουμέντων: μια άδεια οδήγησης και στρατιωτικά έγγραφα», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Αντρίι Λισένκο. «Το προσωπικό και τα οχήματα ανήκουν στην στρατιωτική μονάδα 74268 του πρώτου λόχου αλεξιπτωτιστών των αερομεταφερόμενων δυνάμεων του Πσκοφ», στη βορειοδυτική Ρωσία, συνέχισε ο ίδιος.

«Ανάμεσα στα αντικείμενα τα οποία βρέθηκαν περιλαμβάνεται ένα σακίδιο αξιωματικού» ενός ίλαρχου, συνέχισε ο Λισένκο, προσθέτοντας πως το πλήρωμα των τεθωρακισμένων οχημάτων αυτό τα εγκατέλειψε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Αν οι πληροφορίες αυτές αποδειχθούν αληθείς θα πρόκειται για την πρώτη αδιάσειστη απόδειξη της εμπλοκής των ρωσικών τακτικών δυνάμεων στη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία, καταγγέλλουν το Κίεβο και δυτικές χώρες, μεταφέρει οπλισμό και μαχητές στη χώρα, κάτι το οποίο η Μόσχα διαψεύδει.

Ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών είχε υποστηρίξει την περασμένη εβδομάδα ότι οι δυνάμεις τους έλαβαν ενισχύσεις, 1.200 άνδρες εκπαιδευμένους στη Ρωσία και δεκάδες θωρακισμένα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο. Το Κρεμλίνο διέψευσε και αυτές τις πληροφορίες.

ΟΗΕ: Βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση στην ανατολική Ουκρανία
Τουλάχιστον 415.800 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία και έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε άλλες περιοχές της χώρας ή στη Ρωσία κυρίως» ανέφερε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας «υπάρχουν 190.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ, η Άριαν Ρούμερι. «Αναγνωρίζουμε ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος καθώς δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα καταγραφής και εμείς γνωρίζουμε ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν έχουν εγγραφεί» προσέθεσε η ίδια.

Επιπλέον σύμφωνα με την UNHCR 197.400 άνθρωποι έχουν καταφύγει προς τη Ρωσία (78.000 εκ των οποίων έχουν ζητήσει να τους χορηγηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα). Την ίδια ώρα 14.600 έχουν φύγει προς την Πολωνία και 13.883 προς τη Λευκορωσία.

Εδώ και 4 μήνες, στην νοτιοανατολική Ουκρανία, οι μάχες μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2000 και πλέον ανθρώπων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) 5000 και πλέον άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, 15 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί και 20 κέντρα υγείας έχουν κλείσει.

Πέρασαν τα σύνορα νταλίκες της ρωσικής αυτοκινητοπομπής
Οι πρώτες νταλίκες της ρωσικής οχηματοπομπής που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας πέρασαν σήμερα το σταθμό ελέγχου εντός του ρωσικού εδάφους και κινούνται προς τα ουκρανικά σύνορα, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters από την περιοχή.

Τα φορτηγά έχουν μετακινηθεί στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού μεθοριακού σταθμού. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν πέρασαν σε ουκρανικό έδαφος ή αν έχουν σταματήσει στο ουκρανικό φυλάκιο ελέγχου.

Η ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει ακινητοποιημένη στα σύνορα εδώ και μία εβδομάδα καθώς το Κίεβο ανησυχεί ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως Δούρειος Ίππος για να περάσουν στρατιωτικά εφόδια στους φιλορώσους, αυτονομιστές αντάρτες. Η Μόσχα από την πλευρά της διαψεύδει αυτές τις κατηγορίες και τονίζει ότι στόχος της είναι να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Σφοδρές μάχες και δεκάδες νεκροί στην ανατολική Ουκρανία

Κρίσιμη η κατάσταση στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας