Ρουμπινί: Αντιμέτωπες σύντομα με κρίσεις χρέους και υπερπληθωρισμό οι προηγμένες οικονομίες

Ρουμπινί: Αντιμέτωπες σύντομα με κρίσεις χρέους και υπερπληθωρισμό οι προηγμένες οικονομίες

Νέα κρίση χρέους και καλπάζοντα πληθωρισμό προβλέπει για την παγκόσμια οικονομία, με άρθρο του στο Project Syndicate, o γνωστός οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί Μπιλ Κλίντον, Νουριέλ Ρουμπινί.

Όπως επισημαίνει,  «επί μήνες προειδοποιώ ότι η τρέχουσα χαλαρή νομισματική πολιτική, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ, θα οδηγήσει σε υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και, εντέλει, σε αύξηση του πληθωρισμού».

Ως αποτέλεσμα, μεσοπρόθεσμα αρνητικά σοκ προσφοράς θα προκαλέσουν επιβράδυνση της ανάπτυξης και θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής.

Και συνεχίζει: «Όλοι πλέον ομονοούν στο ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ευρώπη, αλλά και σε άλλες μεγάλες οικονομίες, είναι αποτέλεσμα της διαταραχής της προσφοράς στις αγορές εργασίας αλλά και στη διακίνηση αγαθών».

Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες παρασύρθηκαν σε «μια παγίδα χρέους» λόγω της αύξησης των ιδιωτικών και δημοσίων υποχρεώσεων (ως ποσοστό του ΑΕΠ) τα τελευταία χρόνια.

Ακόμα κι αν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλότερος από τους στόχους που έχουν τεθεί, η άρση του QE θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση των αγορών.

Άλλωστε, αυτό συνέβη μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2018 και του πρώτου τριμήνου του 2019, μετά από προηγούμενη προσπάθεια της Fed να αυξήσει τα επιτόκια. Οι πιστωτικές και οι χρηματιστηριακές αγορές έπεσαν κατακόρυφα και η Fed σταμάτησε την αυστηρή πολιτική της.

Στη συνέχεια, όταν η αμερικανική οικονομία υπέστη επιβράδυνση που προκλήθηκε από τον εμπορικό πόλεμο, η Fed μείωσε στο 0% τα επιτόκια και συνέχισε το QE.

Όλα αυτά συνέβησαν έναν ολόκληρο χρόνο πριν από την COVID-19.

Όμως τα πραγματικά προβλήματα θα κάνουν την εμφάνισή τους όταν οι οικονομίες έρθουν αντιμέτωπες που τα μεγάλα χρέη που δημιούργησαν αλλά και με τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις.

«Όπως έχω υποστηρίξει, τα αρνητικά σοκ προσφοράς είναι πιθανό να διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» καταλήγει ο Nouriel Roubini.