Ρουμπινί: Δυσεπίλυτο και σκοτεινό το αίνιγμα των τιμών- Δεν είναι παροδικός ο πληθωρισμός

Ρουμπινί: Δυσεπίλυτο και σκοτεινό το αίνιγμα των τιμών- Δεν είναι παροδικός ο πληθωρισμός
Former White House economist Nouriel Roubini listens to questions after delivering an address at the Commonwealth Business Forum in Perth on October 25, 2011 ahead of the Commonwealth Heads of Governments Meeting (CHOGM) this week. The CHOGM talks, to be opened by Britain's Queen Elizabeth II on October 28, will debate whether the body should adopt a charter of common values, and create the office of commissioner for democracy, rule of law and human rights. AFP PHOTO / TONY ASHBY (Photo by TONY ASHBY / AFP) Photo: AFP

Οι ολοένα αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ αλλά γενικότερα στον κόσμο λόγω της υπερθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν ένα δυσεπίλυτο, σκοτεινό αίνιγμα, όπως υποστηρίζει ο διακεκριμένος οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί διακυβέρνησης Μπιλ Κλίντον, Νουριέλ Ρουμπινί.

Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης μετά την πανδημία της Covid αλλά και οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου σοκ σε ό,τι αφορά την προσφορά, το οποίο ενδεχομένως να δέσει τόσο τα χέρια της Fed όσο και των άλλων κεντρικών τραπεζών.

Παρόλο που η Fed επιμένει ότι οι επιπτώσεις είναι «παροδικές», ο Roubini, επίσης γνωστός ως «dr Doom» εξαιτίας των συνήθως απαισιόδοξων οικονομικών προβλέψεών του, προειδοποιεί ότι στο μέλλον η κεντρική τράπεζα δεν θα είναι σε θέση να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της για να επιβραδύνει την υπερθέρμανση της οικονομικής ανάπτυξης.
«Συντάσσομαι με εκείνους που πιστεύουν ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι προσωρινή», δήλωσε ο Roubini στο Yahoo Finance. «Έχουμε μια τεράστια νομισματική και δημοσιονομική επέκταση, πολύ μεγαλύτερη και πιο παρατεταμένη από ό, τι είχαμε μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση».
«Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται, το δολάριο εξασθενεί και αυτό συνεπάγεται εισαγόμενο πληθωρισμό και υψηλότερες τιμές στα εμπορεύματα. Από την άλλη, η Fed θέλει να ξεπεράσει το 2% σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, διακινδυνεύοντας τον εκτροχιασμό του», καταλήγει ο Roubini.